Oproep tot bijdragen aan het blokpatroon directory

Oproep tot bijdragen aan het blokpatroon directory

Tegelijk met WordPress 5.8, waarvan de release gepland staat voor juli, zal ook het nieuwe blokpatroon directory aan de blok editor gekoppeld worden. Het doel hiervan is om kwalitatief hoogwaardige ontwerpen direct voor gebruikers beschikbaar te maken. Het is de bedoeling dat gebruikers zelf blokpatronen gaan indienen, echter kan het officiële indieningsproces pas gebruikt worden als het directory zelf live staat. Daarom heeft het WordPress Design team een open uitnodiging gepubliceerd, waarin contributors worden gevraagd om alvast blokpatronen via GitHub in te dienen.

Behoefte aan meer diversiteit

Er staan inmiddels al 45 blokpatronen in het archief, maar er is een grote behoefte aan meer variatie in de ontwerpen om van een succesvolle lancering verzekerd te zijn.

“Het project heeft een verzameling van kwalitatief hoogwaardige, diverse en door de gemeenschap ontworpen patronen nodig tijdens de ontwikkeling,” schreef Kjell Reigstad in de aankondiging op make.wordpress.org. “Deze patronen zullen de toon zetten voor de kwaliteit in het archief en maken het bij de lancering direct nuttig voor gebruikers.”

Bijdrage leveren aan het blokpatroon directory

Het maken van een blokpatroon vereist geen programmeervaardigheden; je kunt het gewoon via de blok editor doen. Je hoeft alleen maar een ontwerp te maken en dit in te dienen. Om het indienen van nieuwe ontwerpen zo eenvoudig mogelijk te maken, heeft het Design team een GitHub template opgesteld. Waar je wel even op moet letten als je afbeeldingen in je ontwerpen gebruikt, is dat je zorgt dat het CC0 afbeeldingen zijn – dus geen auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen gebruiken. 

Er zijn nog wat beperkingen bij het ontwerpen van blokpatronen, voornamelijk door het gebrek aan spatiering opties bij de meeste blokken. Maar zoals de meest recente update van de Gutenberg plugin (Gutenberg 10.7.1) laat zien wordt er hard gewerkt aan de blok editor, dus dat probleem zal vanzelf verholpen worden. 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.