Officiele WordPress Block Directory is geopend

Officiele WordPress Block Directory is geopend

Afgelopen weekend deed WordPress een oproep aan plugin ontwikkelaars om blok-plugins in te dienen bij het officiële WordPress Block Directory, dat hier te vinden is. Vanaf de lancering van WordPress 5.5 zullen gebruikers namelijk in staat zijn om direct vanuit de editor naar blokken te zoeken, deze te installeren en toe te voegen. De WordPress update staat echter gepland voor 11 augustus, dus het is nog maar de vraag hoeveel plugin ontwikkelaars voor die tijd gehoor zullen geven aan de oproep.

Over het officiële WordPress Block Directory

“Het Block Directory is een subset van plugins in de plugin directory die onmiddellijk en naadloos met een enkele klik vanuit de Gutenberg editor geïnstalleerd kunnen worden,” schreef Alex Shiels in de aankondiging. “We noemen deze nieuwe plugins ‘block plugins’ en hebben hard gewerkt om het makkelijker te maken voor mensen om bij te dragen aan deze nieuwe feature in WordPress 5.5.”

Zo hebben plugin ontwikkelaars nu de beschikking over een nieuwe ‘block validation tool’. Daarmee kan gecontroleerd worden of de plugin geschikt is om aan de directory te worden toegevoegd. Aan de officiële richtlijnen voor blok-plugins wordt momenteel nog gewerkt. Naar verwachting zal er voor de release van WordPress 5.5 een definitieve versie van de richtlijnen gepubliceerd worden. Ontwikkelaars die willen starten met het bouwen van blok-plugins dienen het recent geüpdatete block development tutorial te volgen.

Een late oproep

Technisch gezien kunnen plugin ontwikkelaars al een aantal maanden blokken indienen bij het WordPress block directory. Maar het bleek een enigszins verborgen functie waar tot dusver nog maar weinig ontwikkelaars gebruik van hebben gemaakt. De doelgroep bestond voornamelijk uit gebruikers van de Gutenberg plugin die de experimentele zoekfunctie voor blokken hadden ingeschakeld en alvast een beetje wilden experimenteren met nieuwe blokken. Het was een mooie kans geweest voor relatief onbekende ontwikkelaars om naam te maken in de WordPress gemeenschap. Dat kan natuurlijk nog steeds, maar het is wel een gemiste kans dat ontwikkelaars niet eerder actief gestimuleerd werden om blokken voor de directory te bouwen. Nu de officiële release van WordPress 5.5 steeds dichterbij komt, wordt het hoog tijd om de bestaande collectie blokken aan te gaan vullen.

 

Lees ook: WordPress 5.5 krijgt native XML sitemaps

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.