WordPress 5.5 krijgt native XML sitemaps

WordPress 5.5 krijgt native XML sitemaps

Ongeveer een jaar geleden begonnen ontwikkelaars van Google en Yoast samen te werken met andere contributors, met het doel in XML sitemaps aan de WordPress core te integreren. Hun XML Sitemaps feature plugin was eind januari klaar voor de testfase. Inmiddels zijn ze zover dat de feature klaar is voor implementatie. WordPress 5.5 krijgt dus native XML sitemaps!

Native XML sitemaps in de WordPress core

“Deze core sitemaps feature streeft naar het verstrekken naar de vereiste basisfunctionaliteit voor het Sitemaps protocol voor WordPress core objecten, en stelt ontwikkelaars in staat deze functionaliteit uit te breiden met een robuuste en consistente set filters,” schreef Google ingenieur Pascal Birchler.

Dedicated XML sitemap plugins niet meer nodig?

Miljoenen WordPress websites hebben reeds sitemaps geïmplementeerd met behulp van SEO plugins of dedicated XML sitemap plugins. Zodra WordPress 5.5 wordt uitgerold, verwacht Bircher dat veel gebruikers die plugins niet meer nodig zullen hebben. Maar je bent natuurlijk niet verplicht om de nieuwe native XML sitemaps feature van WordPress te gebruiken. Wil je gewoon van je huidige XML sitemap plugins gebruik blijven maken, dan kan dat gewoon. Bircher meent overigens dat het geen negatieve gevolgen heeft voor de vindbaarheid van je website als zoekmachines twee verschillende sitemaps tegenkomen.

Basisimplementatie

De native XML sitemaps feature bevat geen aanpassingsmogelijkheden, zoals een optie om specifieke pagina’s of berichten uit te sluiten. Volgens Birchler was dat ook niet deel van het project. Dit vanwege het feit dat het uitsluiten van een pagina geen garantie is dat deze niet door zoekmachines gecrawled of geïndexeerd worden. Bovendien zijn SEO plugins en dedicated sitemap plugins over het algemeen beter geschikt voor het realiseren van de meer complexe sitemap-vereisten.

Meer weten?

Voor meer informatie met betrekking tot native XML sitemaps kun je de aankondiging op make.wordpress.org lezen. De officiële release van WordPress 5.5 staat gepland voor augustus van dit jaar.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.