XML sitemap plugins voor WordPress

XML sitemap plugins voor WordPress

Een XML sitemap kun je zien als een gedetailleerde blauwdruk van je website. Zo’n XML sitemap helpt zoekmachines om je webpagina’s te indexeren, en is dus heel belangrijk voor SEO. Gelukkig hoef je met WordPress niet heel technisch te zijn om zelf een XML file te maken. Daar gebruik je gewoon een plugin voor. In dit artikel bespreken we de beste plugins voor jouw website! Daarna creëer je zelf de benodigde XML bestanden

[lwptoc]

De beste XML sitemap plugins voor WordPress

#1. Yoast SEO (gratis)

Yoast SEO behoort tot de meest populaire SEO plugins voor WordPress. Maar wist je dat deze plugin ook als XML sitemap plugin fungeert? Als je de plugin geïnstalleerd hebt, ga je naar SEO > XML-Sitemap, waar je de functionaliteit kunt aanzetten. Het mooie is dat je ook één sitemap voor meerdere websites kunt genereren, helemaal automatisch! Kortom, een prima oplossing voor wie op zoek is naar goed plugin.

Meer info

Yoast sitemap wordpress

#2. Smart Sitemap.xml Tools ($20)

Met de Smart Sitemap.xml Tools plugin kun je heel eenvoudig een perfecte xml-file voor je site genereren. Handig aan deze plugin is dat je ook meteen een sitemap kunt aanmaken die leesbaar is voor mensen. Die geeft je meteen een goed beeld van hoe de blauwdruk van je website eruit ziet.

Meer info

#3. Users Sitemap & Archive ($16)

Met de Users Sitemap & Archive plugin kun je met enkele muisklikken zowel een XML file voor zoekmachines als een ‘leesbare’ sitemap voor menselijke bezoekers genereren. Bij die laatste variant kun je ook gebruikers of auteurs toevoegen, zodat men je website kan doorzoeken op naam of gebruikersnaam.

Meer info

#4. Google XML Sitemaps plugin (gratis)

Met meer dan 2 miljoen actieve installaties mag de Google XML Sitemaps plugin natuurlijk niet ontbreken in onze lijst met beste plugins. De plugin genereert een compleet overzicht met alle pagina’s van jouw site voor zoekmachines, en indexeert bovendien alle post types. De plugin zorgt ook dat zoekmachines genotificeerd worden zodra je nieuwe content publiceert.

Meer info

#5. XML SitemapGenerator (gratis)

Met de XML Sitemap Generator voeg je krachtige RSS en XML features aan je WordPress site toe. Omdat ook custom posts en taxonomie in de xml file kunnen worden meegenomen, is deze plugin een uitstekende toevoeging aan websites die gecombineerd worden met WooCommerce, bbPress en BuddyPress. Dankzij de dagelijkse auto ping worden je aangepaste en nieuwe pagina’s en posts in de xml file direct geüpdatet.

Meer info

#6. All-in-One SEO Pack (gratis)

De All-in-One SEO Pack plugin werd uitgerold in 2007, en is nog steeds één van de meest populaire (gratis!) plugins. De module van de plugin biedt je de mogelijkheid om je XML file zo simpel of zo uitgebreid te maken als je zelf wilt. Ook All-in-One SEO Pack is, net als de bovenstaande plugin, uitstekend geschikt voor het maken van XML’s voor WooCommerce shops.

Meer info

 

sitemap wordpress maken

Waarom een sitemap

Je kan je afvragen, wat heb ik aan een sitemap. Is dat geen technisch geneuzel? Nee hoor, en we leggen je graag uit waarom. Een sitemap is simpelweg een totaallijst van alle pagina’s op uw website welke een zoekmachine zoals Google kan gebruiken om uw website te indexeren. Indexeren doet een zoekmachine door alle pagina’s van uw website te bezoeken in op nemen in het zoekmechanisme. Na het indexeren weet een zoekmachine dus precies wat er op jouw site staan.

De informatie die wordt doorgegeven is vaak middels een gestandaardiseerde opmaak (XML). Dit helpt zoekmachines de structuur van een website te bepalen op een eenduidige manier. Bovendien is dit een goede manier voor zoekmachines om snel nieuwe webpagina’s te ontdekken.

XML sitemaps zijn daarom erg belangrijk voor de SEO van jouw site. Het helpt Google en andere zoekmachines om uw website beter te begrijpen én om snel nieuwe pagina’s te ontdekken.

Welke websites hebben een sitemap nodig?

Heeft een sitemap dan ook nut voor mijn site is een vraag die wij vaak krijgen. Of wat voor nut heeft het maken van een sitemap. Het antwoord is simpel: elke website heeft voordeel aan het plaatsen van een html sitemap. Zeker omdat er dit geen negatief effect kan hebben voor uw website, alleen maar positief effect. Maar als u twijfel vindt u hieronder mogelijke sites die voordelen kunnen hebben:

  • Websites met gecompliceerde structuren en weinig interne links. Deze lijst lastig doorzoekbaar en een meer inzicht helpt de zoekmachine
  • Nieuwe websites of websites met weinig externe links. Je wijst Google automatisch naar de juiste informatie
  • Websites met dynamische inhoud zoals webshops. Je informatie veranderd vaak en dit moet gemeld worden.
  • Websites die regelmatig nieuwe pagina’s publiceren. Denk aan nieuwswaardige content, deze moet zo snel mogelijk bekeken worden anders is het nieuws, geen nieuws meer.

Welke pagina’s moeten worden opgenomen?

Eigenlijk elke pagina moet worden opgenomen in de xml-file van uw website.

Als een specifieke sectie of pagina van uw website geblokkeerd is via /robots.txt of een ‘noindex’ meta robot moet deze niet voorkomen in de sitemap. Hetzelfde geldt voor pagina’s die met een canonical url. Deze linken naar een andere pagina of pagina’s die automatisch doorverwezen worden (3xx redirect). Deze mogen ook niet worden opgenomen. Dus alle url’s die een bezoeker op zijn scherm dient te krijgen, moet opgenomen zijn.

complexe structure website

XML Sitemaps in WordPress aanmaken

Wij gebruiken voor onze eigen site en sites van klanten vaak Yoast SEO. Deze plugin maakt automatisch de gewenste sitemap aan. Wanneer wij of onze klanten een nieuw bericht of pagina aanmaken dan zal de Yoast SEO-plugin er automatisch voor zorgen dat deze URL wordt toegevoegd aan de XML file.

Lees dit bericht over Yoast voor meer achtergrond info. Hulp bij het installeren van een plugin vindt je hier.

Als je Yoast hebt geinstalleerd dan vindt je je XML file via deze link: www.jouwwebsite.nl/sitemap.xml

 

Aanmelden bij Google Search Console

Om je sitemap te kunnen doorgeven aan bijvoorbeeld Google, moet je eenmalig de juiste url doorgeven aan Google. Dit doe je met Google Search Console.

Ga eerst naar Google Search Console.

  • Klik dan rechtsboven op “Nieuwe property toevoegen”
  • Je komt vervolgens op een nieuw scherm waar je gevraagd wordt om de URL van jouw website in te vullen. Dit moet de exacte URL zijn, dus inclusief http:// of https://. In ons geval vullen we dus https://www.jouwsite.nl/ in:
  • Klik vervolgens op de knop om je property toe te voegen.
  • Je krijgt als laatste de vraag om het eigenaarschap van de site te bevestigen. We noemen dit ook wel verifiëren. Dit kan missels een aantal mogelijkheden maar meestal is de makkelijkste via je Google Analytics account

Ga vervolgens naar de optie Sitemap in Google Search console. En heeft de url van jouw file door: http://www.jouwwebsite.nl/sitemap.xml

Google search console voor sitemap plugin

 

Status Search Console

Google zal na het doorgeven van je sitemap in de komende dagen je site bekijken en alle pagina’s gaan indexeren. Bij eventuele problemen in je site krijg je van Google een mailtje.

Als alles goed is gegaan ziet het er zo uit:

Google sitemap succesvol ingelezen

 

Indexering door Google

Er is geen garantie hoe snel Google een nieuwe pagina oppikt en opneemt in de resultaten. Maar grofweg is dit meestal binnen enkele dagen. Na een paar dagen kun je dit ook terugzien in Google Search Console. Je zult dan zien dat Google een X-aantal pagina’s geïndexeerd heeft. Je kan zelfs bekijken welke dit allemaal zijn. Wil je sneller geindexeerd worden, dan zijn er nog een aantal trucs:

  • Zorg voor voldoende interne links
  • Zorg voor een aantal externe backlinks van goede website.
  • Controleer Google Search console op fouten

Je kan ook snel kijken of je site is geindexeerd door deze in Google te droppen.

Ga naar google.nl, en type: site:https://www.mijnwebsite/nieuwepagina. Dit ziet er ongeveer zo uit. Als jouw pagina er niet bij staat, dan moet je nog even wachten.

Indexering door google

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.