Nieuwe releasedatum van WordPress 5.0 staat gepland voor 6 december

Nieuwe releasedatum van WordPress 5.0 staat gepland voor 6 december

WordPress 5.0 Release Candidate 2 werd op 30 november uitgerold. Die werd gisteren op gevolgd door Release Candidate 3. Tijdens de core dev chat van afgelopen week liet Matt Mullenweg al blijken dat WordPress 5.0 “zo snel mogelijk” zou worden uitgerold. Toch zijn heel veel mensen verrast door zijn besluit om donderdag 6 december als nieuwe releasedatum van WordPress 5.0 te prikken.

Nieuwe releasedatum van WordPress 5.0

Mullenwegs beslissing ontketende een explosie van grotendeels negatieve feedback op officiële feedback kanalen en sociale media. Dat komt deels doordat de nieuwe releasedatum valt op de dag voordat WordCamp US begint. Dat is voor veel mensen die aan de conferentie deelnemen een reisdag. De nieuwe releasedatum van WordPress 5.0 betekent ook dat de geplande follow-up releases de komende weken verwacht worden. Een tijd waarin veel mensen vakantie hebben ingepland vanwege de feestdagen.

Kritiek

Yoast CEO Joost de Valk, een van de meest vocale critici van de 5.0 tijdlijn, plaatste een openbaar bericht waar veel van zijn Twitter volgers het mee eens waren:

“Wij zijn het resoluut oneens met de beslissing om WordPress 5.0 op 6 december uit te brengen, en ik denk dat het onverantwoordelijk en respectloos is tegenover de community.

Echter zullen we nu proberen om de community zo goed mogelijk te ondersteunen, en we hopen dat we iedereen kunnen laten zien dat Gutenberg inderdaad een grote stap voorwaarts is.”

Hoewel Gutenberg als project de steun geniet van vele grote bedrijven in het WordPress ecosysteem, ligt de oorzaak van de huidige protesten bij een bericht dat begin oktober werd gepubliceerd. Daarin werd namelijk bekend gemaakt dat 5.0 naar januari zou worden uitgesteld als de eerste set geplande releasedata gemist werden:

“We weten dat er een kans is dat 5.0 extra tijd nodig heeft, dus deze data kunnen indien nodig tot 8 dagen verschoven worden. Als er daarna nog meer tijd nodig is, zullen we op de volgende data mikken:

Secundaire RC 1: 8 januari 2019

Secundaire Release: 22 januari 2019

Indien we over moeten stappen op de secundaire data, dan zal dit zo spoedig mogelijk gecommuniceerd worden.”

Veel bedrijven maakten hun plannen op basis van dit schema. Maar toen de data gepasseerd waren, bleek Mullenweg niet bereid om het eerdere bericht te respecteren. De WordPress community had er echter op gerekend dat de deadlines die gecommuniceerd werden definitief waren.

“Deze beslissing is genomen zonder eerdere specifieke tijdlijnen en beloftes in acht te nemen, en houdt geen rekening met de realiteiten op de grond,” zei Morten Rand-Hendricksen. “Ik ben het eens met @yoast dat het zowel onverantwoordelijk als respectloos is.”

Hoewel de reacties op Twitter variëren van onbeteugeld optimisme tot woede en verontwaardiging, zijn er ook mensen die zich bij de beslissing hebben neergelegd. Zij zijn ervan overtuigd dat feedback van de community nooit echt een rol heeft gespeeld als het aankwam op het inplannen van WordPress 5.0.

Upgraden hoeft niet als je niet klaar bent

Mullenwegs rationale achter het aankondigen van de nieuwe releasedatum van WordPress 5.0 is dat Gutenberg en/of de Classic Editor reeds actief zijn op meer dan 1.3 miljoen websites. Gebruikers hoeven niet naar Gutenberg te upgraden als ze daar nog niet klaar voor zijn. Als ze ervoor kiezen om de Classic Editor plugin te installeren, zal de gebruikerservaring “identiek zijn aan die van 4.9.8.”

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.