WordPress 5.0 Release Candidate 2 is nu beschikbaar

WordPress 5.0 Release Candidate 2 is nu beschikbaar

Nauwelijks een week nadat WordPress 5.0 Release Candidate 1 werd uitgerold, kwam op 30 november WordPress 5.0 Release Candidate 2 alweer beschikbaar. Deze update bevat 15 noemenswaardige veranderingen, inclusief verbeteringen aan block preview styling en browser-specifieke bug fixes. WordPress 5.0 Release Candidate 2 werd tegelijk met Gutenberg versie 4.6 uitgebracht.

WordPress 5.0 Release Candidate 2, maar nog steeds geen officiële releasedatum

De officiële release datum voor WordPress 5.0 is nog steeds niet aangekondigd. Dat komt ook doordat die datum afhankelijk is van de feedback die het WordPress team krijgt op de tests van WordPress 5.0 Release Candidate 2. Contributors lijken zich echter steeds ongemakkelijker te voelen bij het feit dat er nog altijd geen officiële release datum bekend is. Die ongemakkelijkheid leek tijdens de WordPress dev chat van afgelopen week een hoogtepunt te bereiken; veel deelnemers zetten druk op Matt Mullenweg om meer informatie te verstrekken over wanneer ze 5.0 kunnen verwachten.

“Het is heel belangrijk dat we een release datum hebben om naar toe te werken,” zij ACF oprichter Elliot Condon. “Ik vind het huidige ‘wachtspelletje’ behoorlijk stressvol, en ik heb het vermoeden dat een aantal andere ontwikkelaars het met me eens zijn.”

De spanning liep hoog op terwijl deelnemers meerdere redenen gaven om een datum bekend te maken. Bedrijven die support medewerkers nodig hebben, naderende feestdagen, documentatie planning en het belang van gebruikersvertrouwen.

“Zo snel mogelijk”

“We bepalen de release datum op basis van de openstaande issues,” zei Mullenweg. “Hou er rekening mee dat het zo snel mogelijk komt, zodra alles is opgelost.”

“Ik hoop dat het duidelijk is dat we proberen dit zo snel mogelijk uit te rollen, maar nog niet voldoende data hebben om een officiële datum aan te kondigen. Zoals vorige week al werd aangegeven, hebben we in het verleden veel december releases gedaan. Dat zou dit keer ook mogelijk kunnen zijn, maar we hebben nog niet voldoende data om een nieuwe datum bekend te maken.”

Mullenweg drong er bij de dev chat deelnemers ook op aan om in gedachten te houden dat site admins de Classic Editor plugin kunnen installeren om de huidige editing ervaring te behouden, ongeacht de 5.0 release datum.

“Als je wil weten waar je voor moet plannen, hou dan alsjeblieft niets achter op basis van de verwachtte data. Test of pas de RC’s toe, dat is waar ze voor zijn,” zei Mullenweg.

Vragen van de WordPress community

Mullenweg nam dit weekend ook de tijd om vragen van de WordPress community te beantwoorden. Hij publiceerde tevens een uitgebreide blogpost getiteld “WordPress 5.0: A Gutenberg FAQ.” Daarin beantwoordt hij vragen zoals “Waarom hebben we Gutenberg uberhaupt nodig?” en “Waarom blocks?”

“Ik wist dat we een grote sprong zouden wagen,” zei Mullenweg. “Maar het is een sprong die we moeten nemen, en ik denk dat het eindresultaat veel nieuwe mogelijkheden creëert voor iedereen in het ecosysteem, alsmede voor degenen die voor het eerst kennismaken met WordPress. Het brengt ons dichter bij onze missie om publiceren voor iedereen te democratiseren.”

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.