Lekken in WordPress plugins misbruikt door hackers

Lekken in WordPress plugins misbruikt door hackers

Een onbekend aantal WordPress websites is momenteel het slachtoffer van een grootschalige aanvalscampagne. Daarbij wordt misbruik gemaakt van een aantal lekken in WordPress plugins. Dat meldde WordPress securitybedrijf Wordfence in een blogpost.

Malvertising campagne

Het Defiant Threat Intelligence team heeft een zogeheten malvertising campagne geïdentificeerd. Daarbij worden op geïnfecteerde websites ongewenste popup advertenties weergegeven. Op die manier worden bezoekers naar verkeerde bestemmingen geleidt. Dit type campagnes is allesbehalve nieuw, maar deze aanvallen trokken de aandacht van het team. Er wordt namelijk misbruik gemaakt van een aantal recentelijk openbaar gemaakte lekken in WordPress plugins.

Lekken in WordPress plugins

Het gaat om lekken in WordPress plugins Coming Soon and Maintenance Mode, Yellow Pencil Visual CSS Style Editor en Blog Designer.Voor alle drie de plugins waren al beveiligingsupdates uitgerold om de lekken te patchen. Echter zijn die updates nog niet op alle WordPress websites geïnstalleerd. Dit is waarom tijdig je WordPress plugins updaten zo belangrijk is!

Popup advertenties

Bij de websites die een van de 3 getroffen plugins gebruiken, kunnen hackers kwaadaardige code aan de websites toevoegen. Tenminste, als de beveiligingsupdate voor die plugin nog niet is geïnstalleerd. In dat geval verschijnen er zoals gezegd dus popup advertenties. Deze sturen bezoekers door naar onder andere malafide Android-apps, helpdeskfraude en illegale advertenties voor medicijnen en pornografie.

Advies

Mikey Veenstra van Wordfence adviseert webmasters om regelmatig te controleren of er updates beschikbaar zijn voor WordPress plugins. Zelfs als er in de changelog van een nieuwe versie geen melding van een patch wordt gemaakt. Het kan namelijk zijn dat de plugin ontwikkelaar hier bewust nog geen melding van maakt. Dit om te voorkomen dat kwaadwillenden misbruik van de kwetsbaarheid kunnen maken voordat alle gebruikers geüpdatet hebben.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.