Just Write: een client-side React app

Just Write: een client-side React app

WordPress ontwikkelaar Jason Bobich heeft een open source client-side React app genaamd Just Write gebouwd. Met deze app kunnen gebruikers vanaf de front-end WordPress blogposts bewerken.

Over Just Write

Hoewel het nog een work-in-progress is, heeft de app al wel een demo waar nieuwsgierige testers mee kunnen experimenteren. Zij kunnen blogposts van WordPress sites beheren die beveiligd zijn met HTTPS en de JWT Authentication plugin geïnstalleerd hebben. Maar om die authenticatie te omzeilen, kun je ook op “play in the sandbox” klikken.

Zodra je bent ingelogd zie je een dashboard met de meest recente blogposts. Dat was een bewuste ontwerpkeuze van Bobich, gemaakt om “de gebruiker te motiveren slechts één ding te doen – gewoon schrijven.”

screenshot van de just write app

De editor biedt ondersteuning voor Markdown, alsmede een simpele voorvertoning met een sticky toolbar bovenaan. Just Write biedt je tevens de mogelijkheid om je profiel en persoonlijke informatie te bewerken via een dropdown menu bovenaan het scherm.

Bobich schreef de app in 10 dagen gebouwd te hebben om de mogelijkheden van React en de WP REST API te verkennen, en om zijn JavaScript vaardigheden te verbeteren. Hij is niet van plan de app voor commerciële doeleinden te gebruiken. “Dit project is slechts een stap richting mijn persoonlijke groei omtrent de technologieën die we gebruiken.”

Authenticatie

Toen de REST API in de WordPress core werd geïntegreerd, leek de tijd rijp voor ontwikkelaars om verschillende schrijfervaringen voor gebruikers te ontwikkelen. Maar de API levert nog altijd de nodige hindernissen op voor applicatieontwikkelaars. Daar kwam Bobich ook al snel achter toen hij begon met het ontwikkelen van Just Write.

“Iedereen die een praktische applicatie als deze wil bouwen, wordt meteen geconfronteerd met het probleem omtrent authenticatie,” zei hij. “WordPress biedt geen manier om buiten de WordPress admin om op veilige wijze te authenticeren. Dus het is een beetje vergezocht om te verwachten dat elke gemiddelde gebruiker oAuth of JWT met een 3rd party plugin gaat instellen.”

Voor Bobich is het belangrijkste punt dat wat we in de admin zien, niet altijd het enige hoeft te zijn. “Ik hoop dat mensen moediger zijn dan ik en zullen proberen om verschillende alternatieven te bouwen. Als ik in 10 dagen mijn React vaardigheden kan oppoetsen en dat bouwen, kan ik me alleen maar voorstellen wat anderen kunnen doen.”

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.