3 JavaScript tips voor WordPress ontwikkelaars

3 JavaScript tips voor WordPress ontwikkelaars

JavaScript is een programmeertaal die door web ontwikkelaars wordt gebruikt om web applicaties te bouwen en interactieve functies toe te voegen. Alle grote internet browsers bieden ondersteuning voor JavaScript, wat ervoor zorgt dat dynamische content prachtig op webpagina’s kan worden weergegeven. JavaScript speelt tevens een prominente rol in WordPress ontwikkeling. Een WordPress ontwikkelaar met een adequate kennis van JavaScript kan robuuste, schaalbare en gebruiksvriendelijke applicaties bouwen. Als je een goede WordPress ontwikkelaar wil zijn, dan is het zeker aan te raden om je in JavaScript te verdiepen. Zoals WordPress oprichter Matt Mullenweg al zei in zijn jaarlijkse “State of the Word” speech: “Learn JavaScript, deeply.” Maar hoe begin je als WordPress ontwikkelaar met je JavaScript reis? En welke aspecten van deze veelzijdige programmeertaal zijn voor jou het belangrijkst? We hebben 3 JavaScript tips voor WordPress ontwikkelaars op een rijtje gezet.

JavaScript tips voor WordPress ontwikkelaars

javascript tips

1. Begin bij de basics

Voor je begint met JavaScript moet je al bekend zijn met de basics van HTML en CSS. Het heeft vrij weinig zin om je te gaan verdiepen in JavaScript tips als HTML nog abracadabra voor je is. PHP hoef je niet per se te kennen om JavaScript te leren. Maar als je al gewend bent aan de functionele benadering van PHP, dan moet je je ervan bewust zijn dat JavaScript een strikt object-georiënteerde taal is. Als je je al een beetje hebt verdiept in het concept van JavaScript, dan hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen dat JavaScript niet hetzelfde is als JAVA. Voor de belangrijkste JavaScript basics kun je terecht op de Mozilla Developer website.

2. Kies het juiste JavaScript framework

De meningen over wat nu het beste JavaScript framework is zijn nogal verdeeld. Voor gebruikers die al bekend zijn met het MVC framework is Angular.js een aanrader; Angular ondersteund de MVC-structuur en is makkelijk om mee te beginnen. De meeste WordPress ontwikkelaars zijn doorgaans echter niet bekend met de MVC-structuur. Voor hen is React een meer geschikte optie. Er zijn nog meer opties, zoals Vue.js, Ember.js en Meteor.js, maar om mee te beginnen zijn Angular en React het beste.

3. Bepaal wat je nodig hebt

De meeste mensen gaan niet zomaar een nieuwe programmeertaal leren; ze doen dit omdat ze een bepaalde behoefte hebben. Dat geldt ook voor het leren van JavaScript. In WordPress projecten moet je frameworks en libraries kiezen op basis van je behoeften. Om een voorbeeld te geven: Node.js is voor ontwikkelaars die zich bezighouden met server-side programmeren, React is ideaal voor ontwikkelaars die zich bezighouden met het bouwen van web applicaties. React is echter niet handig voor het ontwikkelen van mobiele apps.

Als het op WordPress ontwikkeling aankomt kun je je behoeften in twee categorieën verdelen: backend en frontend. Als je je met frontend development bezighoudt, heb je verschillende opties. Ben je een backend ontwikkelaar die al kennis heeft van PHP, dan moet Node.js geen problemen opleveren.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.