Herbruikbare blokken naar blokpatronen converteren met 1 klik

Herbruikbare blokken naar blokpatronen converteren met 1 klik

Nu WordPress 5.5 “Eckstine” uit is, zijn blokpatronen voor alle WordPress gebruikers beschikbaar in de core. Als je voorheen gebruik maakte van herbruikbare blokken maar toch de voorkeur geeft aan de flexibiliteit van blokpatronen, dan is Reusable Blocks Extended het overwegen waard. Met deze plugin kun je met 1 klik herbruikbare blokken naar blokpatronen converteren.

Wat is het verschil tussen herbruikbare blokken en blokpatronen?

Herbruikbare blokken werden ontworpen als tijdbesparende feature die het mogelijk maakt om een blok of een groep van blokken op te slaan, zodat deze op andere pagina’s of in andere berichten kan worden toegepast. Ze kunnen bewerkt worden, maar zien er op alle plekken hetzelfde uit. Elke aanpassing die je maakt aan een herbruikbaar blok zal worden toegepast op alle plekken waar dat blok is toegepast. Als je een herbruikbaar blok alleen op een specifieke pagina wilde aanpassen, dan moest je eerst op de eigenschappen van het blok klikken en de optie ‘Naar normaal blok veranderen’ selecteren. Dat was een groot nadeel.

Blokpatronen daarentegen, zijn vooraf gedefinieerde blok layouts die juist ontworpen zijn om aan te passen. Zodra een blokpatroon is ingevoegd, kun je dit aanpassen met je eigen tekst, afbeeldingen, uitlijning, kleuren, enzovoorts. De mogelijkheden zijn eindeloos, en bovendien worden de aanpassingen niet op het originele blokpatroon toegepast. Zo bieden blokpatronen een flexibel startpunt voor gebruikers om aantrekkelijke layouts mee te maken. Blokpatronen zijn dus veel praktischer in gebruik dan herbruikbare blokken.

Herbruikbare blokken naar blokpatronen converteren

Om dit moment kun je wel je eigen herbruikbare blokken creëren, maar nog geen eigen blokpatronen. Deze moeten namelijk eerst geregistreerd worden alvorens zij in de blokpatronen-bibliotheek kunnen worden opgenomen. Justin Tadlocks Block Pattern Builder plugin, die beschikbaar is op WordPress.org, zal op korte termijn de mogelijkheid toevoegen om blokpatronen vanuit de editor te bouwen. Dat zal op ongeveer dezelfde manier werken als het toevoegen van herbruikbare blokken. Tot die tijd kun je dus gebruik maken van de Reusable Blocks Extended plugin om je herbruikbare blokken te converteren naar blokpatronen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.