Gutenberg 11.1 is nu beschikbaar

Gutenberg 11.1 is nu beschikbaar

Een dag nadat WordPress 5.8 “Tatum” werd uitgerold, kwam Gutenberg 11.1 alweer beschikbaar. Naast enkele tientallen bug fixes bevat deze update van de Gutenberg plugin ook een aantal nieuwe features, welke we hieronder kort zullen toelichten. 

Drag & Drop voor lijstweergave

Gutenberg 11.1 introduceert een feature waar veel gebruikers al een tijdje op zitten te wachten. Het is nu mogelijk om vanuit de lijstweergave blokken middels drag & drop te ordenen en content te organiseren. Je bent echter niet beperkt tot het verslepen van elementen binnen de lijstweergave; je kunt blokken ook vanuit de lijst naar het content canvas slepen en vice versa. 

Verbeterde UI voor border opties 

Op dit moment bieden de volgende blokken gedeeltelijke of volledige ondersteuning voor borders:

  • Knop
  • Groep
  • Afbeelding
  • Zoeken
  • Tabel

De user interface voor border opties is in versie 11.1 een stuk logischer en gebruiksvriendelijker ingericht. Het is nu ook mogelijk om de border radius van individuele hoeken te definiëren.

Kolommen blok op mobiel 

Individuele Kolommen blokken zullen in mobiele weergave automatisch bovenop elkaar gestapeld worden. Deze update voegt een functie toe waarmee je dat per blok kunt uitschakelen, wat meer controle geeft over de layout op mobiele apparaten. 

Nieuwe kleuropties voor Navigatie blok

Het Navigatie blok, dat een van de meest lastige onderdelen blijkt te zijn in de hele FSE-puzzel, heeft ook wat kleine verbeteringen gekregen. Zo kun je nu behalve de tekstkleur en achtergrondkleur van het hoofdmenu ook de tekstkleur en achtergrondkleur van submenu items veranderen. 

Meer weten over Gutenberg 11.1?

Wil je alvast experimenteren met Gutenberg 11.1? Dan moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor meer informatie over alle nieuwe features, verbeteringen en bug fixes in deze update kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.