Elasticsearch installeren op je WordPress site

Elasticsearch installeren op je WordPress site

Gisteren lieten we je kennismaken met Elasticsearch, en vertelden we hoe het werkt en wat deze zoekmachine nu zo snel maakt. Vandaag gaan we nog een stapje verder. Wil je Elasticsearch installeren op je WordPress website? We leggen uit hoe je een Elasticsearch server opzet en hoe je Elasticsearch en de ElasticPress plugin installeert.

Aan de slag met Elasticsearch!

Stap 1: Een Elasticsearch server opzetten

Straks gaan we de ElasticPress plugin installeren. Maar ElasticPress heeft een server nodig om data op te slaan, dus voordat je de plugin installeert is het zaak om een Elasticsearch server op te zetten. Check eerst bij je webhost of ze ondersteuning bieden voor Elasticsearch. Als je een gigantische website met veel webverkeer hebt, is het de moeite waard om ElasticPress.io te overwegen; het kost wat, maar dan ben je wel zeker dat je server al dat webverkeer aan kan. De componenten van Elasticsearch zijn geschreven in Java, dus je hebt een 64-bit Java Development Kit (JDK) nodig, versie 8 of hoger. Deze kun je hier downloaden.

Stap 2: Elasticsearch installeren

Nu kun je Elasticsearch 5.3 downloaden en op je server installeren. Elasticsearch versie 5.6 introduceerde een grafische installer voor Windows die het installatieproces simplificeert, maar momenteel ondersteund de ElasticPress plugin alleen Elasticsearch 5.3 en ouder. In dit geval is het dus niet handig om de nieuwste versie te installeren. Elasticsearch biedt uitgebreide online documentatie die je kan helpen bij de installatie. 

Stap 3: ElasticPress installeren

Download en installeer de ElasticPress plugin. Zodra je dat hebt gedaan zal er boven in de Plugin pagina van je WordPress Dashboard een melding verschijnen dat je een “quick setup process” moet doorlopen voordat je daadwerkelijk van je nieuwe zoekmachine gebruik kunt maken. Het enige dat je in feite moet doen is ElasticPress middels het localhost IP-adres doorverwijzen naar je Elasticsearch server.

elasticpress

Als het goed is kun je nu gebruik maken van je nieuwe dedicated zoekfunctie!

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.