Dit moet je weten over nulled plugins in WordPress | WP Handleiding

Dit moet je weten over nulled plugins in WordPress

Wanneer je bepaalde functionaliteiten wilt toevoegen aan je WordPress website, dan ga je op zoek naar een geschikte plugin. Je komt dan gratis en premium plugins tegen, maar ook zogeheten nulled plugins. In deze blogpost leggen we uit wat nulled plugins zijn en waarom je ze beter niet kunt gebruiken.

Wat zijn nulled plugins in WordPress?

Wanneer we spreken over nulled plugins in WordPress, dan hebben we het over premium WordPress plugins die gehacked zijn en/of gemodificeerde code bevatten waarmee (gevoelige) data kan worden verzameld, of waarmee op een andere manier schade kan worden toegebracht. Nulled WordPress plugins beschikbaar gemaakt op websites van derden (dus niet op de site van de oorspronkelijke ontwikkelaar of officiele aanbieder). Het komt geregeld voor dat deze plugins zonder license key werken.

Waarom je beter geen nulled WordPress plugins kunt gebruiken

Omdat nulled WordPress plugins veelal gratis worden aangeboden, kan het erg verleidelijk zijn om ze te gebruiken. Waarom zou je betalen voor een officiële premium plugin als dezelfde plugin gratis beschikbaar is? Het lijkt een goede manier om kosten te besparen. Maar het is niet aan te raden om nulled extensies te gebruiken, omdat:

#1. Je niet weet wat er in de code verstopt zit

Wanneer je een extensie van een niet-betrouwbare bron download, dan weet je nooit wat er allemaal in de code zit. Kwaadwillenden gebruiken nulled WordPress plugins om onder andere malafide payloads, injected links en malware te verspreiden. Het komt vaak voor dat WordPress sites worden gehacked via backdoors in nulled plugins! Tenzij je de kennis en tijd hebt om alle code door te spitten, stel je jezelf bloot aan ernstige risico’s.

#2. Je geen support krijgt van de ontwikkelaar

Hoewel je een nulled plugin alle features van een premium plugin biedt, krijg je nooit alle voordelen van een betalende gebruiker. Dat komt omdat een groot deel van de kosten die je betaald voor software met een General Public License (GPL), de support van de ontwikkelaar financiert. Als je betaalt voor een officiele premium plugin, kun je altijd contact opnemen met de ontwikkelaar als je ergens niet uit komt. Maar met een nulled extensie kun je alleen maar hopen dat Google het antwoord op je vragen heeft. Bekijk het zo: als je uren bezig bent om een probleem op te lossen dat de ontwikkelaar in vijf minuten voor je zou kunnen verhelpen, heb je dan echt geld bespaard door een nulled plugin te installeren?

#3. Je geen (meldingen van) updates krijgt

Om (automatische) updates voor een premium plugin te krijgen heb je een license key nodig. Zonder license key moet je altijd handmatig updaten, wat vervelend en tijdrovend is. Maar dat is niet eens het grootste probleem. Je krijgt namelijk ook geen melding meer op je WordPress dashboard dat er een update voor de betreffende plugin beschikbaar is. Dat kan ernstige gevolgen hebben als de ontwikkelaar een security update uitrolt die een patch voor een kwetsbaarheid bevat. Als je daar pas weken later achter komt, dan loop je het risico dat er al misbruik is gemaakt van de kwetsbaarheid.

Lees ook: Veilig WordPress plugins updaten doe je zo!

#4. Ontwikkelaars hun plugins niet kunnen verbeteren

Hoewel de meeste WordPress ontwikkelaars het leuk vinden om plugins te ontwikkelen, moeten ze ook een dak boven hun hoofd en eten kunnen bekostigen. Als je nulled WordPress plugins gebruikt, ontneem je de ontwikkelaars dus de inkomsten die ze nodig hebben om hun producten te kunnen onderhouden en verbeteren. Je gooit dus in feite je eigen ruiten in door een profiteur te zijn. Zelfs als je niet denkt dat het het waard is om ontwikkelaars te betalen voor de tijd en inspanning die ze reeds in de plugin hebben geïnvesteerd, dan ontneem je jezelf de kans om in de toekomst van een nog betere plugin gebruik te kunnen maken.

Conclusie

Het kan verleidelijk zijn om nulled WordPress plugins te gebruiken, maar uiteindelijk is het de risico’s niet waard. Als je echt geen budget hebt voor een premium plugin, kies dan voor een van de 55.000+ gratis plugins uit het officiële plugin directory op WordPress.org.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.