Wordpress.com verwijdert meerdere blogs met complottheorieën

WordPress.com verwijdert meerdere blogs met complottheorieën

WordPress.com heeft meerdere blogs verwijderd waarop complottheorieën werden verspreid dat de schietpartij op Sandy Hook basisschool in het Amerikaanse Connecticut in 2012 in scene was gezet. Bij het bloedbad kwamen twintig kinderen en zes docenten om het leven.

Blog met complottheorieën

De bewuste complottheorieën deden erg denken aan die van de bekende conspiracy theoristAlex Jones, die in het verleden ook claimde dat het bloedbad op de basisschool door de overheid in scene was gezet om de bevolking ervan te overtuigen dat het tijd was om het vrije wapenbezit in de Verenigde Staten aan banden te leggen. De kinderen, ouders en docenten zouden volgens hem acteurs zijn geweest.

Loopholes

De complottheorieën stond al langer online, maar de content werd niet verwijderd om dat het geen directe schending van de Algemene Voorwaarden van WordPress.com betrof. Daarin stond namelijk niet hoe er moest worden omgegaan met onjuiste informatie op het platform. Er werd wel aandacht besteed aan auteursrecht kwesties en account beveiliging, maar nauwelijks aan de integriteit van content. Er kwam steeds meer kritiek op het feit dat de Algemene Voorwaarden te veel loopholes bevatten, die men kon misbruiken om onjuiste informatie te verspreiden. De ouders van de omgebrachte kinderen drongen er regelmatig bij bedrijven op aan om complottheorieën over de schietpartij te verwijderen. Bij Facebook en Twitter lukte dat, maar bij WordPress niet. Tot afgelopen week.

Nieuwe voorwaarden

Vlak nadat The New York Times een artikel publiceerde over de rol die WordPress speelde in de verspreiding van de complottheorieën over de schietpartij, werden er nieuwe Algemene Voorwaarden online gezet. Niet lang daarna claimden meerdere alt-right bloggers dat hun blogs over de Sandy Hook schietpartij, en ook over 9/11, waren verwijderd. Volgens de nieuwe regels mogen blogs die worden gehost op WordPress.com niet langer zonder toestemming herkenbare foto’s van minderjarigen in een kwaadaardige context plaatsen. Volgens TechCrunch heeft WordPress nieuwe Algemene Voorwaarden in het leven geroepen om te kunnen optreden tegen de bloggers die de complottheorieën over Sandy Hook verspreidden.

 

Lees ook: WordPress haalt website fascistische groepering offline

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.