WordPress haalt website fascistische groepering offline

WordPress haalt website fascistische groepering offline

WordPress heeft de website van de fascistische organisatie Vanguard America offline gehaald, als reactie op het geweld in Charlottesville afgelopen week.

Website offline

Voor de extreem-rechtse organisatie Vanguard America is het woord ‘fascist’ een eremedaille. Sinds 15 augustus heeft de groep echter geen website meer; wanneer je hun URL bloodandsoil.org intypt, wordt je naar een WordPress pagina geleid waar staat dat de website niet langer beschikbaar is: “This blog has been archived or suspended in accordance with our Terms of Service.”

Het feit dat WordPress de website offline heeft gehaald is opmerkelijk. Een paar maanden geleden schreef Fast Company’s Sean Captain een artikel over haatsites en hun techproviders. Toen hij WordPress vroeg naar het feit dat ze de websites van Vanguard America, United Dixie White Knights of the KKK en enkele andere extreem-rechtse organisaties hosten, kreeg hij als antwoord dat WordPress en Automattic simpelweg niet censureren.

Vanguard America
De website van Vanguard America sinds 15 augustus.

Charlottesville

De actie van WordPress is hoogstwaarschijnlijk getriggerde door Vanguard America’s deelname in de Unite the Right rallies in Charlottesville van afgelopen weekend. Daarbij reed een auto op een menigte in. Er kwam één persoon om het leven, en 19 mensen raakten gewond. De bestuurder van de auto, James Alex Fields, heeft gezegd trouw te zijn aan Vanguard America, al blijft de groepering zelf ontkennen dat Fields lid is of is geweest.

WordPress geeft tot dusver nog geen verklaring gegeven voor het offline halen van de website; de Algemene Voorwaarden zijn sinds de gebeurtenissen in Charlottesville niet gewijzigd. Het kan zijn dat de content van de website (posters, artikelen en een manifest) in de categorie “direct bedreigend materiaal” vallen, die in de gebruikersovereenkomst van WordPress worden verboden. Maar in de overeenkomst staat ook dat “dit slechts richtlijnen zijn – interpretaties zijn geheel aan ons.”

vanguard america
Een gearchiveerde versie van de Vanguard America website.

De groep heeft nog steeds een Twitter account, die afgelopen week op privé werd gezet, evenals een YouTube kanaal. Het Instagram account is net als de WordPress website niet meer beschikbaar.

Een nieuwe benadering?

Het feit dat WordPress een website, al is het een fascistische site, offline heeft gehaald, laat zien dat er verandering in de lucht zit. Hetzelfde geldt voor de beslissingen van GoDaddy en Google om de neo-Nazi site Daily Stormer offline te halen; een site waarvan GoDaddy eerder had gezegd het toe te staan op basis van vrijheid van meningsuiting. Heel veel techproviders hebben lang vastgehouden aan strikte neutraliteit en vrijheid van meningsuiting. Maar het ziet ernaar uit dat daar nu verandering in gaat komen; in ieder geval in situaties waarin het publiek kan zien wie de website host.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.