Cloud Blocks plugin nu beschikbaar in beta

Cloud Blocks plugin nu beschikbaar in beta

Eind september schreven we al een blogpost over Gutenberg Cloud, een cross-platform bibliotheek voor custom Gutenberg blocks. Deze week heeft Frontkom, het team achter het project, de beta versie van hun Cloud Blocks WordPress plugin gepubliceerd. Cloud Blocks dient als een connector en biedt WordPress gebruikers de mogelijkheid om open source blocks op Gutenberg Cloud te doorzoeken en te installeren.

Hoe zat het ook al weer met die Gutenberg Cloud bibliotheek?

De online blocks bibliotheek van Gutenberg Cloud is wat men ‘CMS agnostic’ noemt; momenteel zijn er blocks beschikbaar voor zowel WordPress websites als Drupal websites, en in de toekomst komen daar nog meer content management systemen bij. De dienst adverteert drie belangrijke voordelen voor ontwikkelaars die blocks hosten op Gutenberg Cloud:

  • Bredere verspreiding: Je blocks kunnen ook buiten WP worden gebruikt
  • Vindbaarheid: Je blocks verschijnen in de Cloud Blocks UI
  • Snellere ontwikkeling: Geen plugin/SVN nodig, gewoon publiceren op NPM

Cloud Blocks plugin

Frontkom is momenteel actief WordPress ontwikkelaars aan het recruiten om blocks aan de cloud toe te voegen, zodat het proces getest kan worden. Documentatie voor het migreren van blocks vanuit een plugin is beschikbaar op GitHub. Frontkom heeft tevens een nieuwe boilerplate generator geproduceerd voor het bouwen van Gutenberg Cloud blocks.

cloud blocks

Gebruikers moeten er wel rekening mee houden dat het proces van blocks aan de cloud toevoegen nog wat gladgestreken moet worden, dus de plugin is nog niet klaar voor algemeen gebruik. Maar aangezien er actief aan Cloud Blocks wordt gewerkt, zal dat niet heel lang meer duren.

Positieve reacties

Mensen zijn overigens heel positief over het concept van Gutenberg Cloud.  “Het idee dat mensen straks blocks ‘a la carte’ kunnen installeren is interessant,” zei ThemeBeans oprichter Rich Gabor tegen WPTavern. “Het is praktisch net zo makkelijk als plugins installeren.”

WordPress core contributor Josh Pollock denkt dat het platform veel potentie heeft voor ontwikkelaars die zich nu al bezighouden met het schrijven van blocks die voornamelijk uit JavaScript bestaan. “Ik kan wel zien hoe een bureau dat WordPress sites bouwt met een block bibliotheek een hoop tijd en moeite kan besparen.”

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.