Classic Widgets plugin kan straks nieuwe widget blokken uitschakelen

Classic Widgets plugin kan straks nieuwe widget blokken uitschakelen

WordPress 5.8, waarvan de release in juli van dit jaar gepland staat, zal meerdere componenten van het Full Site Editing project in de WordPress core integreren. Een van die componenten is een nieuw blok-gebaseerd widget systeem, dat de klassieke zijbalken in ‘blok containers’ zal converteren. Dat betekent dat je straks elk willekeurig blok in een zijbalk kunt plaatsen. Hoewel dit een belangrijke stap is voor de integratie van Full Site Editing, zullen er in het begin situaties ontstaan waarin dit niet handig is, of waarbij gebruikers simpelweg de voorkeur geven aan het oude widget systeem. Daarom heeft WordPress alvast een tool gelanceerd die het blok-gebaseerde widget systeem uitschakelt: de Classic Widgets plugin. 

Hoe werkt de Classic Widgets plugin?

De Classic Widgets plugin heeft geen instellingen, want er hoeft niets geconfigureerd te worden. Het is een kwestie van installeren, activeren en je hebt er geen omkijken meer naar – vergelijkbaar met de Klassieke Editor plugin, die de blok editor uitschakelt. Maar waar je de Klassieke Editor plugin vrij makkelijk kunt in- en uitschakelen zonder dat je iets kwijtraakt, moet je bij de Classic Widgets plugin even goed nadenken. Want als je straks al widget blokken met het nieuwe systeem hebt gebouwd, dan raak je die kwijt zodra je de plugin activeert. Dit kun je niet terugdraaien; je eerder gebouwde widget blokken komen niet terug als je van gedachten verandert en de Classic Widgets plugin deactiveert. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat je dit wilt.

Aan de andere kant: als je traditionele widgets aan de zijbalken van je thema toevoegt terwijl Classic Widgets geactiveerd is, dan raak je die niet kwijt. Als je de plugin deactiveert, blijven de widgets gewoon zichtbaar, zowel aan de front-end als in de back-end. 

Tot slot

Uiteindelijk zal het blok-gebaseerde widget systeem de standaard worden in WordPress. Maar het is prettig om gebruik te kunnen maken van plugins zoals Classic Widgets, als je daar behoefte aan hebt. Het zal de overgang van het oude naar het nieuwe WordPress voor velen een stuk soepeler laten verlopen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.