Block Comments: een experimentele block editor plugin voor reacties

Block Comments: een experimentele block editor plugin voor reacties

Block Comments is een nieuwe experimentele plugin van Tom Nowell die het standaard reactieformulier van WordPress vervangt door een ‘uitgeklede’ versie van de block editor. Nowell gaf tijdens WCEU 2019 al een presentatie over het gebruik van blocks buiten de editor, ook aan de frontend. De Block Comments plugin is hier een mooi voorbeeld van.

Over Block Comments

De Block Comments plugin creëert een reactieformulier met dezelfde gebruikersinterface als de WordPress editor, maar met een beperkte set blocks voor reacties. Hierbij kun je denken aan textgebaseerde blocks en embed blocks, en de mogelijkheid om afbeeldingen te uploaden via URL. Wanneer een reageerder in het formulier klikt, wordt standaard het Paragraph block ingeschakeld.

Hieronder zie je een voorbeeld van de block editor voor een reactie met het Twenty Nineteen thema:

block comments

De interface wordt aangepast aan de stijl van het actieve thema. Hieronder zie je een voorbeeld van de block editor voor reacties met het Astrid thema. Maar omdat het gaat om beta software, vraagt Nowell testers om hun ogen open te houden voor eventuele conflicten tussen de editor CSS en de CSS van het thema.

block comments

Het integreren van de block editor in het reactieformulier kan het makkelijker maken voor reageerders om hun reacties te formatteren. De plugin bevat blocks voor lijsten, quotes, code, embeds, headers en meer, allemaal met Gutenbergs ingebouwde voorvertoning. Reageerders kunnen meteen zien hoe hun reactie eruit komt te zien. Bovendien hoeven ze niet te worstelen met tags voor de gewenste opmaak.

“Ik zie het als een veel flexibelere vorm van die Tiny MCE reactieformulieren,” zei Nowell. In plaats van simpelweg een gereedschapsbalk bovenaan zetten en bold en italic opties te geven, kun je veel meer doen.”

Overigens is de interface het enige dat anders is; het reactiesysteem blijft hetzelfde.

Verwarrend?

De gebruikersinterface is anders dan de reactieformulieren waar gebruikers aan gewend zijn. Sommige reageerders vinden het misschien verwarrend, zeker als het hun eerste ervaring met de WordPress block editor is.

“Het is zeker niet voor elk reactieformulier geschikt. Maar ik denk dat het erg handig kan zijn in bepaalde situaties, zoals op P2 blogs,” schreef Nowell. “Naarmate Gutenberg zelf verbeterd, zal dit ook verbeteren.”

Benieuwd naar de Block Comments plugin?

Block Comments is momenteel beschikbaar op GitHub, waar gebruikers ook terecht kunnen om problemen of conflicten te melden. Het wordt aangeraden om de plugin te gebruiken in combinatie met de Gutenberg plugin. Block Comments werkt niet goed samen met de Klassieke Editor plugin, omdat die de hooks en stijlen van de block editor verwijderd.

Het zou me niet verbazen als dit experiment verder wordt ontwikkeld. Wie weet worden Block Comments uiteindelijk wel overwogen voor integratie in de WordPress core.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.