5 manieren om de downtime van je WordPress website te verminderen

Het is van belang dat jouw website online is en snel weergegeven wordt voor de gebruiker. Bij deze 5 manieren om de downtime van je WordPress website te verminderen.

WordPress downtime van je website verbeteren

1. Gebruik een plugin

Een van de beste manieren om bij te houden hoeveel downtime jouw WordPress blog heeft, is door het installeren van een plugin die dit bijhoudt. Een dergelijke plugin houdt in de gaten hoeveel uptime jouw website heeft en stuur jou hierover automatisch verslagen.

Een voorbeeld van een plugin die dit voor jou kan doen is Jetpack.

Een tool die je hiervoor kunt gebruiken is Pingdom Tools.

2. Een webhost gespecialiseerd in WordPress websites

Voor het hosten van jouw blog kun je kiezen voor een webhost die gespecialiseerd is in WordPress websites. Aangezien de host speciaal bedoeld is voor WordPress websites, is dergelijke hosting  stabieler en slimmer in de omgang met de stress en spanning die WordPress websites uitoefenen op een server.

Enkele voorbeelden van zo’n webhost zijn SavviiXolution, WP Hosty en WP Monster. Meer informatie over Savvii, de WordPress hosting specialist vind je hier.

3. Verbeter de veiligheid

Veiligheid speelt een belangrijke rol bij het verminderen van downtime voor jouw WordPress website. Door je website veilig te houden, versper je de weg voor hackers die jouw website offline kunnen gooien met behulp van malware en andere codes die geïnjecteerd  kunnen worden in jouw WordPress code.

Meer info over het verbeteren van de veiligheid op jouw WordPress website vind je hier.

4. Verbeter de laadtijd van jouw website

Als jouw website traag laadt, wil dit natuurlijk niet zeggen dat er sprake is van downtime. Echter kan dit door sommige bezoekers wel zo worden ervaren. Zorg er daarom voor dat jouw WordPress website snel laadt om te voorkomen dat bezoekers je website vroegtijdig verlaten.

Bekijk voor het verbeteren van de snelheid van jouw website ook eens deze WordPress Optimalisatie handleiding.

5. Maak backups

Het maken van backups is heel erg belangrijk. Zorg ervoor dat je dit dus regelmatig doet. Mocht jouw website worden gehackt, dan heb je snel een backup gereed zodat de downtime van je WordPress blog zo kort mogelijk is.

Natuurlijk is het slimmer om gebruik te maken van plugins die backups maken van jouw website. De enige echt goede tool voor het maken van backups is ManageWP. Dit omdat ManageWP een volledige backup maakt van zowel je WordPress bestanden als je database. Bijna alle andere plugins maken alleen een backup van je WordPress bestanden. En in geval van een crash, heb je daar niets aan.

5 reacties op “5 manieren om de downtime van je WordPress website te verminderen”

  1. robt schreef:

    Onlangs een pakket besteld bij wpmonster.nl.
    De service is dramatisch.
    Mijn eerste support ticket werd pas opgepakt na het sturen van een FB bericht. Daarna heb ik toch besloten om een pakket te bestellen, om het e.e.a. uit te proberen. Ook dit pakket werd niet opgeleverd. Toen ik van mijn teleurstelling kennis gaf, werd er verre van correct/onbeleefd op gereageerd. Ik heb ervaring met de hosting zelf nooit gehaald, maar op basis van deze belachelijk service is er 1 conclusie: WPmonster.nl, NIET DOEN!

  2. Rick Sportel schreef:

    Hallo Thijs,

    Jazeker heb ik nog wel een paar tips. Hier heb ik me namelijk in verdiept en de ultieme beveiliging is wat mij betreft een combinatie van 4 simpele factoren/ingrepen:

    1. Goede hosting die die beveiliging serieus neemt en voorzieningen treft (SAVVII, Byte Hosting en WP Engine vind ik echte tophosts)

    2. Sterke wachtwoorden gebruiken (met deze plugin dwing je dat af: https://wordpress.org/plugins/force-strong-passwords/ )

    3. De map /wp-admin/ via een .htaccess bestand dicht gooien en alleen toegang geven via bepaalde IP-adressen

    4. Het bestand wp-config.php beveiligen met een gebruikersnaam en wachtwoord via het Htpasswd principe

    Voordeel van deze set-up is dat het je maar 1 plugin kost en die is enorm light weight. Geen negatieve impact op de performance dus. Alles buiten de WordPress core files om beveiligen is beter dan van binnenuit 🙂

    Groet, Rick

  3. Rick Sportel schreef:

    Hallo Thijs,

    Goed artikel!

    Je zou bijvoorbeeld ook nog CloudFlare kunnen inzetten. Mocht je webserver down gaan, dan serveert CloudFlare de gecachte pagina’s vanaf de CloudFlare-servers uit.

    De hosting is hoe dan ook zeer belangrijk. Je noemt bijvoorbeeld WP Hosty en WP Monster als gespecialiseerde hosts voor WordPress. Mijns inziens heeft ook SAVVII zich inmiddels meer dan bewezen in deze categorie. Mocht je willen weten waarom ik dat denk, ik heb er ruim 3.000 woorden aan besteed:

    http://wphostingblog.nl/savvii-wordpress-hosting-review/

    Daarnaast zijn de backups ontzettend belangrijk. Heb je naast Manage WP bijvoorbeeld ook ervaring met VaultPress als service, van de makers van WordPress?

    Qua monitoren van downtime is een goede aanvulling om naast een plugin als Jetpack ook nog een tweede service te gebruiken. Bijvoorbeeld: https://www.pingdom.com/

    Groeten, Rick

    • Thijs Verhoeven schreef:

      Dag Rick,

      Dank voor je toevoegingen! Savvii is inderdaad een van de beste WordPress hosters op dit moment. Hij stond er nog niet bij omdat op het moment van schrijven dit nog niet het geval was (of wij er in ieder geval nog niet echt bekend mee waren). Ik heb hem direct toegevoegd aan het artikel!

      VaultPress kennen wij ook, deze is alleen wat duurder dan ManageWP en er zijn minder opties zoals multisite beheer vanuit een dashboard. Verder wel een prima oplossing voor backups inderdaad!

      Heb je nog goede tips voor beveiliging? Wij gebruiken hier regelmatig iThemes Security voor. Maar misschien heb jij daar nog wel andere goede tips voor.

      Thanks
      Thijs

Geef een reactie