WordPress vierde afgelopen maand haar 14e verjaardag, en daarom bedachten we dat het wel leuk zou zijn om een artikel te besteden aan de 18 meest interessante feitjes over WordPress.
18 interessante feitjes over WordPress
1. WordPress is ouder dan Twitter en Facebook
De eerste versie van WordPress werd uitgebracht op 27 mei 2003. Dat maakt WordPress ouder dan zowel Facebook als Twitter.
2. De naam WordPress is bedacht door een vriendin van Matt Mullenweg
Christine Selleck Tremoulet, een blogger en vriendin van Matt Mullenweg (oprichter van WordPress), kwam met het idee voor de naam WordPress.
3. Bijna 27% van alle websites draait op WordPress
Volgens onderzoeken van W3Tech draait bijna 27% van alle websites wereldwijd op WordPress.
4. WordPress bezit 76.4% van het CMS marktaandeel
Volgens Wappalyzer bezit WordPress maar liefst 76.4% van het CMS marktaandeel.
5. WordPress is gratis en open source
WordPress is uitgebracht onder GNU GPL licentie, waardoor iedereen het gratis kan downloaden en gebruiken. De broncode is vrij beschikbaar voor iedereen om te bestuderen, te gebruiken en aan te passen.
6. WordPress is niet in het bezit van een bedrijf
WordPress oprichter Matt Mullenweg heeft de WordPress Foundation opgericht. Deze non-profit organisatie ‘bezit’ het WordPress handelsmerk en beschermt de vrijheden die een open source applicatie met zich meebrengt.
7. WordPress heeft geen CEO
Omdat WordPress een open source project is dat niet in het bezit is van een bedrijf, heeft het geen CEO. Het project wordt draaiende gehouden door vrijwillige ontwikkelaars. Iedereen kan bug reports en patches indienen en suggesties doen voor nieuwe functionaliteiten.
8. Er zijn meer dan 1.48 miljard plugins gedownload
In 2015 waren er in totaal meer dan 1 miljard WordPress plugins gedownload. In 2016 waren dat er al 1.48 miljard!
9. Er zijn meer dan 50,000 gratis plugins verkrijgbaar
Plugins bieden je de mogelijkheid om de functionaliteiten van je WordPress site uit te breiden. Momenteel zijn er meer dan 50.000 gratis plugins te downloaden.
10. WordPress wordt ook door overheden gebruikt
Wereldwijd draaien er talloze overheidswebsites op WordPress.
11. WordPress is beschikbaar in 68+ talen
WordPress is volledig vertaald in 68 verschillende talen, en gedeeltelijk vertaald in nog tientallen andere talen. Daarbij zijn er veel WordPress plugins en thema’s in andere talen verkrijgbaar. Met behulp van plugins zoals WPML and Polylang kan WordPress ook gebruikt worden als meertalig platform.
12. Er zijn WordCamp Events in 41 verschillende landen
Officiele WordPress evenementen worden WordCamps genoemd. In 2016 vonden er maar liefst 115 WordCamp Events plaats in 41 landen. Deze werden bezocht door 36,000 WordPress gebruikers.
13. WordPress heeft ook broertjes en zusjes
De community achter WordPress runt ook andere projecten, zoals bbPress, BuddyPress en GlotPress. Dit zijn allemaal open source projecten, ontwikkeld op basis van de WordPress principes.
14. 11.45% van alle WordPress sites gebruikt SSL encryptie
In 2016 steeg het aantal WordPress sites dat HTTPS gebruikte van 4% naar 11.45%. Dit percentage zal de komende jaren sterk stijgen.
15. WordPress is geschreven in PHP en MySQL
Dit is één van de meer technische feitjes over WordPress: WordPress is geschreven in PHP en gebruikt MySQL als database.
16. 20% van WordPress is geschreven in JavaScript
20% van de code in de WordPress core is geschreven in JavaScript. Dat zal in de toekomst nog meer worden; Matt Mullenweg heeft al aangegeven dat WordPress ontwikkelaars er goed aan doen om zich te verdiepen in JavaScript.
17. WordPress wordt geïnspireerd door jazz
All WordPress worden vernoemd naar Jazz artiesten. WordPress 1.0 werd vernoemd naar Mike Davis, WordPress 4.6 naar Pepper Adams, en de meest recente WordPress 4.7 naar Sarah “Sassy” Vaughan.
18. WordPress.com is niet hetzelfde als WordPress.org
WordPress is de open source software die je in staat stelt je eigen website te bouwen. WordPress.org is een hosting service voor blogs die wordt gerund door Automattic. Hier lees je meer over de verschillen tussen WordPress.org en WordPress.com.