Dynamische copyright datum | WP Handleiding

Zo zet je een dynamische copyright datum in de footer van je WordPress site

Een website met een verouderde copyright datum komt niet erg professioneel over. Daarbij kunnen zoekmachines dit interpreteren als signaal dat je website niet actief of niet actueel is. Hoewel het niet veel tijd kost om de datum bij te werken, vergeten we het vaak. En als je meerdere WordPress websites beheert, dan kan het nog best wat tijd vergen om ze elk jaar weer te updaten. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: een dynamische copyright datum in de footer van je WordPress site zetten. Het copyright jaar wordt dan automatisch geüpdatet, zodat jij er geen omkijken meer naar hebt.

Een dynamische copyright datum aan de footer toevoegen

Sommige WordPress thema’s hebben al een feature ingebouwd waarbij automatisch het huidige jaar in de footer wordt weergegeven. Een voorbeeld hiervan is het premium thema Flatsome, dat gebruik maakt van de UX Builder. Hierbij staat het volgende in de Customizer:

dynamische copyright datum

Check dus eerst even of jouw WordPress thema niet ook toevallig zo’n feature heeft. Is dat niet het geval? Dan kun je een van de onderstaande methodes gebruiken. 

Methode #1: Met een plugin

Een dynamische copyright datum aan de footer toevoegen is het makkelijkste met een plugin. Er zijn verschillende plugins beschikbaar die speciaal voor dit doel zijn ontwikkeld, zoals Dynamic Copyright Year. Deze gratis plugin detecteert het copyright jaar in de footer van je site en past deze dynamisch aan op basis van de tijdzone van de bezoeker. Een andere optie is Dynamic Year Block. Deze plugin is vooral ideaal voor blok thema’s. Na het installeren en activeren van de plugin hoef je alleen maar het Dynamic Year Block in het footer template te zetten, je copyright tekstje invullen en je bent klaar.

Methode #2: Met een php snippet

Ik adviseer zelf altijd om een dynamische copyright datum toe te voegen vanaf de eerste livegang van je website tot aan het huidige jaar – zeker als het om zakelijke websites gaat die al enige tijd bestaan. Zo kun je op een subtiele manier laten zien dat je al de nodige ervaring hebt opgedaan in je vakgebied. De hierboven genoemde plugins bieden deze mogelijkheid (nog) niet, maar je kunt het wel realiseren met code. Als je liever niet je functions.php bestand bewerkt, dan kun je het beste gebruik maken van een plugin zoals Code Snippets om code toe te voegen en te bewerken. De onderstaande php snippet creëert een dynamische copyright datum in de footer:


 

if ( ! function_exists( 'wpb_copyright' ) ) {
function wpb_copyright() {
// Cache de output zodat de query niet elke keer dat de pagina geladen wordt hoeft te draaien.
$output = get_transient( 'wpb_copyright_text' );
if ( false !== $output ) {
// Geef de cached output weer.
return $output;
}
global $wpdb;
$copyright_dates = $wpdb->get_results(
"SELECT YEAR(min(post_date_gmt)) AS firstdate, YEAR(max(post_date_gmt)) AS lastdate FROM $wpdb->posts WHERE post_status = 'publish'"
);
$output = '';
if ( $copyright_dates ) {
$output = '© ' . $copyright_dates[0]->firstdate;
if ( $copyright_dates[0]->firstdate !== $copyright_dates[0]->lastdate ) {
$output .= '-' . $copyright_dates[0]->lastdate;
}
// Dit zorgt dat de query slechts één keer per dag gedraaid wordt.
set_transient( 'wpb_copyright_text', $output, DAY_IN_SECONDS );
}

return $output;
}
}

echo wpb_copyright();

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.