Zo verwijder je WordPress menu items voor een betere klantervaring

Zo verwijder je WordPress menu items voor een betere klantervaring

De WordPress backend is geweldig als je er eenmaal aan gewend bent, maar bij beginners kan het even duren voor ze alle ins en outs onder de knie hebben. Als jij als WordPress developer je website oplevert, wil je het beheren van de site natuurlijk zo makkelijk mogelijk maken voor je klanten. De gemiddelde gebruiker spendeert de meeste tijd met het schrijven en plaatsen van berichten, dus in principe hebben ze niet veel andere opties nodig die daar niets mee te maken hebben.

Een klant die niet erg bedreven is met WordPress zou per ongeluk het thema kunnen switchen, of plugins uitschakelen die nodig zijn om de site optimaal te laten functioneren. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Maar zelfs als je klanten niet verder klikken dan waar ze moeten zijn, kun je iets doen om hun werkzaamheden te vergemakkelijken: namelijk door het verwijderen van WordPress menu items die zij niet nodig hebben. In dit artikel vertellen we hoe je dat kunt doen.

verwijder WordPress menu items

Hoofdmenu elementen onzichtbaar maken

Al die rommel in het admin menu aan de linkerkant van het scherm hebben je klanten doorgaans niet nodig. Wil je zorgen dat zij die niet zien, dan kun je dat op verschillende manieren doen. De eerste manier is door Editor rollen voor je klanten te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat tools, instellingen en een hoop plugin-specifieke menu elementen voor hen niet meer zichtbaar zijn. Dit is echter geen perfecte oplossing, omdat je dan niet de volledige controle hebt over wat je klanten wel en niet kunnen zien. Wil je dat wel, dan moet je je functions.php bestand erbij halen en het volgende stukje code toevoegen:

add_action( ‘admin_menu’, ‘remove_menus’ );

function remove_menus(){

if ( !current_user_can( ‘manage_options’ ) ) {

remove_menu_page( ‘tools.php’ );

remove_menu_page( ‘options-general.php’ );

}

}

De functies moeten worden opgeroepen vanuit een andere functie die is verbonden met admin_menu. In het voorbeeld hierboven worden het tools menu en het settings menu onzichtbaar gemaakt. Er is gebruik gemaakt van de the current_user_can() functie, zodat de menu’s alleen onzichtbaar worden voor gebruikers die geen admin zijn.

Let op: het verwijderen van de menu’s betekent niet dat de pagina niet meer bestaat. Met de correcte URL zou de gebruiker nog steeds op de betreffende pagina kunnen komen; jij zorgt er alleen voor dat dat niet meer zo makkelijk gaat.

Submenu elementen onzichtbaar maken

Je kunt ook submenu elementen onzichtbaar maken. Dit kan met het volgende stukje code:

add_action( ‘admin_menu’, ‘remove_themecheck’, 999 );
function remove_themecheck() {
if ( !current_user_can( ‘manage_options’ ) )
{
remove_submenu_page( ‘themes.php’, ‘themecheck’ );
  } }

Mocht je klant te zijner tijd toch behoefte hebben aan toegang tot onzichtbaar gemaakte menu elementen, dan kun je deze uiteraard weer gewoon zichtbaar maken door bovenstaande stukjes code te verwijderen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.