WordPress schrapt woordgrapjes in de broncode

WordPress schrapt woordgrapjes in de broncode

Afgelopen maand heeft er een patch merge plaatsgevonden die PHP variabelen genaamd $pee en $tinkle uit de WordPress database heeft verwijderd. Dat klopt; het platform waar 43% van het World Wide Web opdraait had woordgrapjes in de broncode. Wat voor PHP-variabelen waren dat precies? En waarom hebben ze andere namen gekregen?

Woordgrapjes in de broncode

Met uitzondering van de ontwikkelaars die er tijdens het zoeken naar de wpautop() functie tegenaan zijn gelopen, wisten de meeste WordPress gebruikers waarschijnlijk niet eens dat deze in de 6.000+ regels code in /wp-includes/formatting.php stonden. De PHP-variabelen werden al door veel programmeurs als problematisch beschouwd, omdat ze niet representatief waren voor de data zelf. Omdat het ook nog eens ging om enigszins kinderachtige woorden, creëerde dit een extra drempel voor niet-native Engelstalige ontwikkelaars die de betekenis niet begrepen.

$pee & $tinkle

De $pee variabele dook in 2003 voor het eerst op in de WordPress codebase, $tinkle volgde vijf jaar later. Er werd in 2013 al een voorstel ingediend om de namen van deze variabelen te wijzigen. Echter besloot men destijds om daarvan af te zien, omdat de woordgrapjes in de broncode de humor en spirit van WordPress in leven zouden houden. Maar de tijden veranderen, en er kwam simpelweg behoefte aan meer duidelijkheid en toegankelijkheid.

Een $pee was in feite de benaming voor een tekst. Als je dat eenmaal wist, dan was die ingewikkelde wpautop()functie en de 150+ regels code ineens veel logischer. Vandaar dat de volgende wijzigingen zijn aangebracht:

  • $pee_parts heet nu $text_parts
  • $last_pee heet nu $last_part
  • $pees heet nu $paragraphs
  • $tinkle heet nu $paragraph

Tot slot

Er is wat mij betreft absoluut niets mis met easter eggs en woordgrapjes in de broncode; sterker nog, tegen dat soort dingen aanlopen maakt programmeren alleen maar leuker. Maar ik denk dat elke programmeur het ermee eens is dat variabelen logische, heldere benamingen moeten hebben. En nu $pee en $tinkle namen hebben gekregen die daadwerkelijk representatief zijn voor de betreffende functies, is WordPress toch een beetje volwassener geworden.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.