Als je regelmatig het internet gebruikt, kom je dagelijks URL’s (uitgesproken als ‘uu-er-el’) tegen, zelfs als je het niet door hebt. Of je nu een website bezoekt, een e-mail opent, of een document bekijkt – al deze acties maken gebruik van URL’s, gemiddeld bezoekt elk persoon 130 webpagina’s per dag!
Maar wat is een URL precies, en waarom zijn URL’s belangrijk? In dit artikel leggen we alles uit over URL’s, van de basis tot de verschillende technische onderdelen, en waarom ze zo belangrijk zijn voor websites.
Wat betekent URL?
URL is een afkorting voor ‘Uniform Resource Locator’, ook wel een webadres genoemd. In het Nederlands noemen we het ook wel een bronlocatie. Een URL is een soort adres dat aangeeft waar bepaalde data of bestanden op het internet te vinden zijn. Denk aan een URL als een huisadres voor websites en bestanden, uniek en specifiek, zodat je altijd precies bij de juiste locatie aankomt (Google).
Onderdelen van een URL
Een URL bestaat uit meerdere onderdelen. Hieronder nemen we elk onderdeel stap voor stap met je door:
1. Het protocol (https:// of http://)
Het eerste deel van de URL heet het protocol. Dit vertelt de webbrowser hoe de gegevens worden verwerkt. De meest gebruikte protocollen zijn:
- HTTP (Hypertext Transfer Protocol): Dit protocol zorgt voor communicatie tussen jouw webbrowser en de server waarop de website staat.
- HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure): Dit is een veiligere versie van HTTP. Het voegt een extra beveiliging laag toe zodat gegevens zoals wachtwoorden en persoonlijke informatie beschermd zijn tijdens verzending van gegevens.
HTTPS is vandaag de standaard geworden voor bijna alle websites, vooral omdat het helpt om gebruikersgegevens veilig te houden. Websites met een HTTP in plaats van een HTTPS geven vaak een ‘unsecure’ veiligheidsmelding aan de gebruiker.
2. De domeinnaam (bijvoorbeeld: wphandleiding.nl)
Na het protocol zie je de domeinnaam van de website, zoals ‘wphandleiding.nl’ op deze website. Dit is het deel dat vaak wordt herkend als het webadres, zie het als de stad, waar meerdere adressen of huizen onder vallen met eigen pagina’s. Een domeinnaam bestaat uit:
- Subdomein: Soms staat hier ‘www’ voor, maar dit kan ook andere woorden bevatten, zoals ‘blog’ in ‘blog.voorbeeld.nl’.
- Domeinnaam: Dit is de naam van de website, bijvoorbeeld op deze website ‘wphandleiding’.
- TLD (Top-Level Domain): Dit is het deel achter de domeinnaam, zoals ‘.nl’, ‘.com’, of ‘.org’. Het geeft vaak aan wat voor soort website het is of in welk land de website actief is.
3. Het pad (/voorbeeld-artikel)
Het pad of slug is het deel van de URL dat volgt na de domeinnaam, bijvoorbeeld op deze pagina ‘/wat-is-een-url’. Dit geeft aan waar specifieke informatie of bestanden binnen een website te vinden zijn. Het pad verwijst naar een specifieke pagina of sectie van de site waar deze informatie beschikbaar is.
In een URL zoals ‘www.voorbeeld.nl/blog/wat-is-een-url’ leidt het pad je direct naar het artikel over ‘wat is een URL’ onder de blogpagina’s.
4. Query parameters (?q=voorbeeld)
Soms bevat een URL extra informatie in de vorm van query parameters of zoek parameters. Deze beginnen met een vraagteken (?) en voegen specifieke details toe aan een URL. Een voorbeeld:
www.voorbeeld.nl/search?q=voorbeeld
Hier is q=voorbeeld de query parameter, waarbij q staat voor query (zoekopdracht) en ‘voorbeeld’ het ingevoerde zoekwoord is. Dit zorgt ervoor dat de website jou de juiste zoekresultaten laat zien.
5. Anker of fragment (#sectie)
Een anker is een manier om naar een specifieke plek binnen een pagina te gaan. Bijvoorbeeld, www.voorbeeld.nl/artikel#sectie2 zorgt ervoor dat je direct naar sectie 2 van de pagina springt. Deze anker of fragmenten worden gebruikt voor inhoudsopgaves bijvoorbeeld, of een specifiek gedeelte van een website te citeren.
Waarom zijn URL’s belangrijk voor websites?
URL’s zijn meer dan alleen adressen en locaties op het internet; ze spelen een cruciale rol in hoe gebruikers en zoekmachines je website begrijpen en vinden. Een goed opgebouwde URL structuur zorgt voor een betere navigatie, fijnere website ervaring voor de gebruiker, verhoogt de vindbaarheid op zoekmachines en kan bijdragen aan de betrouwbaarheid van je website.
Een paar redenen waarom URL’s belangrijk zijn voor websites:
- Duidelijkheid voor Gebruikers: Een URL die eenvoudig en duidelijk aangeeft waar de pagina over gaat, helpt gebruikers om snel te begrijpen wat ze kunnen verwachten. Dit kan gebruikers ook helpen beter te navigeren binnen je website. Lees hier meer over het belang van UX design voor WordPress websites
- Betere Vindbaarheid: Zoekmachines, zoals Google, gebruiken URL’s om te bepalen waar je pagina over gaat. Een logische URL-structuur met relevante trefwoorden kan helpen om je website beter vindbaar te maken in de zoekresultaten.
- Betrouwbaarheid en Veiligheid: URL’s die beginnen met ‘https’ laten zien dat je website veilig is. Dit zorgt voor vertrouwen bij bezoekers, vooral wanneer ze persoonlijke gegevens invoeren of aankopen doen. Dit vermeit ook de ‘unsecure website’ melding die bezoekers kunnen krijgen, wat meer vertrouwen creëert.Bekijk hier ons artikel over hoe jij een HTTPS kan instellen voor jouw website.
- Makkelijker Delen: Duidelijke en goed opgebouwde URL’s zijn eenvoudiger om te kopiëren en te delen. Dit kan meer bezoekers naar je website trekken en helpt bij het verspreiden van je content via sociale media en e-mails.
Door aandacht te besteden aan de opbouw en structuur van je URL’s, kun je jouw website gebruiksvriendelijker maken en de online zichtbaarheid vergroten.
Meest gestelde vragen over URL’s (FAQ)
Vind hieronder de meest gestelde vragen over URL’s. Vind je jouw vraag niet? Stuur je vraag in of maak een gratis ticket aan.
Hoe vind ik de URL van een pagina?
Dubbelklik in de adresbalk van je browser om de URL van de pagina te zien. Of klik met de rechtermuisknop op een link en kies ‘Kopieer linkadres’. Voor pagina’s die naar andere URL’s linken in de tekst, kan je via de rechtermuisknop ‘inspecteren’ of ‘kopieer linkadres’ klikken. Of je als je over de link hover, zie je het adres linksonder in je scherm.
Waarom beginnen sommige URL’s met ‘https’ en andere met ‘http’?
HTTPS geeft aan dat de verbinding versleuteld is, wat veiliger is voor het verzenden van gevoelige gegevens. HTTP is minder veilig omdat het geen versleuteling biedt. Bekijk hier ons artikel over hoe jij een HTTPS kan instellen voor jouw website.
Is een domeinnaam hetzelfde als een URL?
Een domeinnaam is slechts één onderdeel van een URL. De volledige URL bevat het protocol, de domeinnaam, het pad, en soms query parameters en ankers.
Wat gebeurt er als ik een URL wijzig?
Wanneer je een URL wijzigt, kunnen gebruikers en zoekmachines de oude URL niet meer vinden, wat leidt tot een 404 foutmelding. Dit kan worden opgelost met een 301-redirect, zodat de oude URL automatisch doorverwijst naar de nieuwe.
Heb je hulp nodig met een URL of URL Structuur?
Schakel de hulp in van een echte WordPress expert!
Voor al je WordPress vragen hebben wij een oplossing en garanderen dat jouw error 500 opgelost wordt. Onze WordPress buddies helpen je super graag verder om je website precies zo te krijgen zoals jij wilt.
Kies een strippenkaart, maak een ticket aan en bepaal samen met je WordPress buddy hoeveel strippen nodig zijn om de vraag op te lossen (het is ook mogelijk om eerst kosteloos de ticket aan te maken en daarna de strippenkaart te bestellen).
Word een WordPress expert
Met behulp van onze verschillende handleidingen voor WordPress krijg je precies de uitleg die je nodig hebt om je eigen website te maken, de website sneller laat laden & vindbaar in Google maakt. Word zelf een WordPress expert en begin met jouw website te maken.
Voor meer informatie bekijk ook deze video van InfoTech!