WordPress pagina verwijderen? Maak eerst een 301 redirect aan!

WordPress pagina verwijderen? Maak eerst een 301 redirect aan!

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een WordPress pagina zou willen verwijderen. Bijvoorbeeld omdat een blogartikel verouderd is, of omdat je je site wilt herstructureren. Maar zomaar een WordPress pagina verwijderen is geen goed idee! Waarom? Wel, als je een pagina (dus ook een blogartikel of categorie) verwijdert, dan ‘breek’ je alle links die naar dat webadres leiden. Omdat er geen webpagina meer is om weergegeven te worden, stuurt de webserver een pagina terug waarop staat “404 Pagina kan niet gevonden worden.” Dit soort 404 errors zijn niet alleen heel frustrerend voor je gebruikers, maar kunnen ook een negatieve impact hebben op je ranking in Google. En dat wil je natuurlijk vermijden! Denk dus twee keer na voor je content verwijdert. Als het gaat om een verouderde blogpost, overweeg dan om deze te herschrijven en de permalink onveranderd te laten. Als je significante aanpassingen doet kun je altijd de publicatiedatum aanpassen. Dat gezegd, er is wel een manier om WordPress pagina’s te verwijderen zonder dat je ‘dode links’ krijgt: door het maken van een 301 redirect.

Zo kun je veilig een WordPress pagina verwijderen

In plaats van content van je site te verwijderen, kun je de gebruiker naar een nieuwe URL doorverwijzen waar ze de betreffende content kunnen vinden, of waar gerelateerde content staat.

Een 301 redirect is een permanente doorverwijzing. Wanneer een bezoeker de oude URL aanvraagt (bijvoorbeeld door op een externe link te klikken), wordt hij automatisch doorgestuurd naar de nieuwe URL.

Tijdens het herstructureringsproces is het belangrijk dat je notities maakt van alle pagina’s en blogposts die je verwijdert. Zoekmachines indexeren archiefpagina’s, dus je moet zorgen dat je de URL voor eventueel verwijderde categorieën en tags ook op je lijst voor doorverwijzingen zet.

Een 301 redirect aanmaken in WordPress

Goed, hoe maak je nu precies zo’n 301 redirect aan? Er zijn twee manieren waarop je dat kunt doen. De eerste manier is met een plugin. Dit is echter niet aan te raden, omdat de meeste redirect plugins hun 301 redirects in de WordPress database opslaan, wat ervoor kan zorgen dat je site trager wordt. En dat is natuurlijk niet de bedoeling! Daarom raden we aan om handmatig 301 redirects aan te maken in je .htaccess bestand. Het .htaccess bestand wordt geladen voordat de WordPress database geladen wordt, waardoor de gebruiker sneller wordt doorverwezen.

Open het .htaccess bestand en voeg de onderstaande code toe:

redirect 301 /old https://yoursite.com/new/

Zoals in dit voorbeeld:

301 redirect

  • Vervang /old.htm door je oude URL. Zet hier geen https:// of www voor.
  • Vervang https://yoursite.com/new/ door de nieuwe URL. Hier moet je wel het volledige webadres voor zetten. Zorg ervoor dat dit precies klopt (controleer of het http:// of https:// of www is). Zet altijd een trailing slash (/) aan het einde van je URL.
  • Zorg bij het updaten van je permalinks dat je je focus keyword toevoegd.
  • Zet elke redirect op een nieuwe regel.
  • Sla de wijzigingen op. Het kan zijn dat je je cache moet legen om de 301 redirect in actie te zien.
  • Als de 301 redirect goed werkt, kun je met een gerust hart de oude WordPress pagina verwijderen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.