In dit kennisartikel bespreken we de volgende onderwerpen rondom website templates
Wat is een website template?
Website templates (of thema’s) zijn sjablonen waarmee de opmaak van een website kan worden gemaakt. Een template bevat een aantal vaste onderdelen, zoals een header, een navigatiebar, een footer en ook is er plaats voor een logo. Het sjabloon zelf heeft verschillende afmetingen waarmee de pagina marges met daarin de onderdelen verdeeld worden. Een template is altijd opgebouwd uit verschillende codes, voornamelijk HTML en CSS. Om het uiterlijk van je site te veranderen hoef je zelf echter weinig kennis te hebben van coderen, veel templates kunnen worden gedownload via verschillende bronnen.
Zowel gratis als betaald is een download mogelijk van een web layout template. Begin je zelf net met een website en heb je nog geen groot bezoekersaantal of hele hoge eisen aan de vormgeving van je site of online shop? Dan is een gratis optie eerst voldoende, deze zijn simpel ingedeeld en kan je zelf ook altijd nog naar wens aan passen. Wanneer je gelijk een professionelere look wil hebben dan is het aan te raden om naar de betaalde templates te kijken. Een template hoeft verder niet veel te kosten. Vaak zijn de bedragen erg schappelijk en naarmate je meer wensen hebt wordt daardoor de prijs ook hoger. Heb je maar één centrale pagina op je website of webshop? Dan is een 1 pagina template meer dan voldoende. Deze one page template zet je hoofdpagina centraal. Op de hoofdpagina komen dan al de verschillende onderdelen voor en ook is er een ruimte waarin je variabele content kan delen. Een eigen webpagina kan heel erg makkelijk worden aangemaakt via WordPress. Dit content management systeem maakt het maken van een eigen online platform heel makkelijk.
Wat zijn de voordelen van een website template?
Een voordeel van het kiezen van een thema is dat er ontzettend veel keuze in is. Er zijn veel verschillende bronnen online welke thema’s aanbieden. De template welke je zoekt kan je dus vast en zeker ook vinden. Hiervoor hoef je zelf niet met HTML5, CSS en JQuery aan de slag wat natuurlijk heel erg veel tijd scheelt. Wanneer je een template wil downloaden is het ook altijd mogelijk om een demo van te voren te bekijken. Hierdoor kan je alvast een idee krijgen van hoe je toekomstige website er uit komt te zien. Het online kopen van een template is daarnaast ook een stuk goedkoper dan wanneer je zelf een unieke sjabloon laat ontwerpen. Zelf kan je de gekochte template ook altijd een beetje aanpassen aan de hand van HTML5, CSS en JQuery. Vaak is er ook bij een gedownloade betaalde template een optie dat je een helpdesk kan inschakelen wanneer je problemen hebt met het gekochte sjabloon.
De voordelen zijn dus samen te vatten als:
- Snel en makkelijk
- Niet programmeren
- Goedkoop
- Je hoeft niet zelf te ontwerpen
- Techniek is standaard dus ook updates
Wat zijn de nadelen?
Aan een standaard template zitten helaas ook nadelen verbonden. Zo is het niet mogelijk om elke betaalde template aan te passen. Gratis templates hebben nog minder mogelijkheden en opties. Wel is het altijd mogelijk om de achtergrond en het logo aan te passen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan met photoshop. Veel websites zullen dus indien ze wat worden aangepast altijd simpel ogen. Veel mensen zullen de bekende WordPress templates kennen en ook zelf willen gebruiken voor hun eigen websites. Hierdoor kan het voorkomen dat er veel verschillende pagina’s ontstaan met hetzelfde web design. Zelf dan toch voor een betaalde optie kiezen v kan het verschil al maken. Hierdoor krijg je net wat meer mogelijkheden om zelf de html website template aan te passen.
De nadelen zijn dus:
- Je hebt meerdere sites die er hetzelfde uitzien
- Soms staat er een copyright in de onderbalk
- Betaalde ontwerpen zijn beter uitgewerkt
Waar moet je precies op letten bij het kiezen van een WordPress website template?
Op dit moment kan je zeggen dat de beste WordPress website templates responsive zijn. Responsive ontwerpen zorgen er voor dat je website op elk digitaal apparaat, een laptop, tablet of telefoon, goed leesbaar zijn. Daarnaast kan je op responsive websites ook vaak gebruik maken van verschillende andere opties zoals bijvoorbeeld een slider. In de slider is het mogelijk om je favoriete foto’s, welke je eerst kan bewerken met photoshop, weer te geven. Bij portfolio sites is het ook belangrijk om van te voren goed na te denken wat je precies online wil presenteren en welke type lay-out je graag hiervoor wil toevoegen. Voor een portfoliowebsite kan een simpele template al voldoende zijn. Je werk moet mooi uitkomen en aandacht trekken.
Wilt u geen gebruik maken van een template maar een uniek design? Wij kunnen u daarbij helpen, lees hier meer.
Meer tips over het gebruik van thema’s
- Kijk ook eens op social media van de grotere aanbieder
- Zie ook bovenstaande screenshot, past een google map goed in je design?
- Wist je ook dat je thema’s hebt met ingebouwde page builder zodat je kan werken met drag and drop?
- Wist je dat je ze soms ook komen met custom widgets?
Meer tips in deze video: