Uitgelichte Thema’s pagina van WordPress.org verwijderd

Uitgelichte Thema’s pagina van WordPress.org verwijderd

In het weekend van 22 en 23 februari werd de pagina met Uitgelichte Thema’s (Featured Themes) stilletjes van WordPress.org gehaald. Deze is (in elk geval voorlopig) vervangen door een lijst met populaire thema’s.

Over de Uitgelichte Thema’s pagina

Sinds 2014 was de Uitgelichte Thema’s pagina de eerste pagina die je zag als je naar WordPress.org/themes ging. Gedurende de afgelopen zes jaar hebben WordPress contributors volop gediscussieerd over wat er gedaan moest worden met de pagina die in feite ‘het gezicht van WordPress’ is, met name voor nieuwe gebruikers die op zoek zijn naar hun eerste thema. Maar alle ideeën leken dood te bloeden.

Wat is er gebeurd met de Uitgelichte Thema’s lijst?

In oktober besloot WordPress Theme Review team om een systeem te creëren voor een samengestelde lijst van Featured Thema’s. Het oorspronkelijke plan was om de vertegenwoordigers van het team de details uit te laten werken en het idee verder uit te bouwen. Maar dat is er nooit van gekomen.

“Het was erg moeilijk om vereisten voor de thema’s te bedenken,” zei Carolina Nymark, een van de vertegenwoordigers. “Zo moest er toetsenbord navigatie en een skip link aan het thema worden toegevoegd, en geen upsell. Dat alleen al beperkte de mogelijke thema’s tot een veel te kleine selectie.”

Het idee was dat de lijst uit de beste van de beste thema’s moest bestaan. Dat betekende dat ze verder gingen dan de standaard vereisten en tegelijkertijd geen commerciële belangen hadden. Achteraf gezien was dat misschien teveel gevraagd. Curatie hoeft niet per se een streven naar perfectie te betekenen; uniciteit zou meer ruimte gecreëerd hebben.

Het team wilde ook niet over Uitgelichte Thema’s stemmen. Dit vanwege zorgen dat mensen op hun eigen thema zouden stemmen, of dat van een vriend, of zelfs betaald kregen om thema’s voor te stellen. “Het zou te makkelijk zijn geweest om ervan te profiteren,” zei Nymark. Dergelijke programma’s hadden in het verleden ook al voor belangenverstrengeling gezorgd.

Terugkeer?

Het team sluit een terugkeer van de Uitgelichte Thema’s pagina niet uit. Matt Mullenweg schreef in een reactie op WP Tavern dat hij graag één persoon zou zien die de thema’s selecteert. Een aantal mensen kwamen met het voorstel om de uitgelichte thema’s niet door een persoon te laten selecteren, maar door een algoritme. Voorlopig moeten we het doen met een selectie van populaire thema’s.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.