Spam is vanzelfsprekend één van de grootste ergernissen van internetgebruikers over de gehele wereld. WordPress is, juist omdat het zo populair is over de gehele wereld, een gewillig slachtoffer van spambots en kwaadwillenden die zoveel mogelijk spam-berichten onder de aandacht willen brengen. Maar hoe stop je spam berichten binnen je WordPress installatie eigenlijk effectief? We zetten enkele plugins op een rijtje.
Akismet Comment Spam Fighter
Praktisch elke WordPress gebruiker zal Akismet kennen: het wordt standaard mee geïnstalleerd bij elke WordPress installatie. Akismet is een plugin die ervoor zorgt, middels een uniek algoritme die wordt gecombineerd met een community database, dat spam comments al snel tussen de reguliere comments uit worden gevist. Het activeren van Akismet is zeer simpel: ga gewoonweg naar de plugin sectie van je WordPress installatie en klik op ‘activate plugin’ bij de corresponderende plugin – in dit geval dus Akismet. Akismet is gratis, behalve als je geld verdient met je website. Dan kost de plugin circa $5 per maand.
Stop Spammers
De ‘Stop Spammers’ plugin is tevens een plugin die kan worden gebruikt om spammers in de comment sectie van je WordPress installatie te weren. De plugin checkt comments die op je blog worden geplaatst via verschillende databases zoals StopForumSpam.com en Botscout, zodat je spam monitoring feitelijk altijd zo up-to-date als mogelijk is.
Spam tegenhouden met andere methoden
Het is ook mogelijk om spam te weren buiten plugins om. Zo kan je spam proberen te weren door middel van het aanpassen van je .htaccess bestanden, zodat bepaalde bots niet langer toegang tot je website hebben. Daarnaast is het mogelijk om een ‘nofollow’ attribuut toe te voegen binnen je website aan de links die worden gebruikt in je comment sectie. Sinds WordPress 1.5 worden nofollow attributen echter automatisch ook al aan je comment sectie links toegevoegd – zodat spammers niet langer hoog ranken binnen de Google ranking.
Thijs Verhoeven (1985) is een WordPress specialist en online marketeer. In 2012 richtte hij WP handleiding op en schreef hij onder andere de WordPress Handleidingen. WP Handleiding ontstond omdat Thijs ervan overtuigd is dat iedereen tegenwoordig zelf een website moet kunnen bouwen. De handleidingen, waar je ook 6 maanden lang gratis de laatste versie van ontvangt, helpen hierbij.
Beste Thijs,
Op mijn netwerk site (wordpress) markeert die sinds vandaag ineens 1 van de 2 sites als spam. waardoor die dus offline komt te staan.
handmatig kan ik hem daar wel af halen, alleen dit hoort natuurlijk niet te gebeuren.
Weet jij hier toevallig meer van hoe ik dit kan voorkomen?
Mvg.
Sander
Dag Sander,
Begrijp ik het goed als je netwerk je eigen sites als spam markeert? Welk netwerk gebruik je hiervoor?
Groet,
Thijs