Roadmap voor WordPress 6.1: focus op het verfijnen van FSE

Roadmap voor WordPress 6.1: focus op het verfijnen van FSE

Gutenberg lead architect Matías Ventura heeft de roadmap voor WordPress 6.1 gepubliceerd, plus een aantal afbeeldingen en demo’s die een goed beeld geven van wat we van de volgende grote WordPress update mogen verwachten. De focus zal hierbij liggen op het verfijnen van FSE (Full-Site Editing).

Roadmap voor WordPress 6.1

Template Editor

Er wordt druk gewerkt aan de Template Editor, die het straks mogelijk moet maken om moeiteloos de structuur van de website te visualiseren en te bewerken. Er komt een duidelijker onderscheid tussen globale elementen (templates, template parts en stijlen). Op die manier moet de gebruikerservaring van de Template Editor uiteindelijk overeenkomen met die van de Berichten Editor.

Het Navigatie blok

Er zal de komende tijd extra aandacht worden besteed aan het verbeteren van het Navigatie blok. Het aanmaken van een menu is namelijk waar veel gebruikers met uitdagingen worden geconfronteerd, vaak gerelateerd aan URL-structuren, custom links en dynamische pagina’s zoals blogarchieven en zoekresultaten.

Afbeelding via WordPress.org

Bouwen met blokpatronen

Blokpatronen moeten straks centraal staan in het creatieve proces van een website bouwen met WordPress. Er wordt gewerkt aan onder andere het verbeteren van het op slot zetten van blokken en het beheren van opgeslagen blokpatronen.

Afbeelding via WordPress.org

WordPress thema’s

Er zijn op dit moment nog relatief weinig blokthema’s voor WordPress beschikbaar. Dat komt deels doordat er meerdere problemen zijn omtrent het implementeren van nieuwe features (zoals template parts) naar bestaande WordPress thema’s. Er zal ook aandacht worden besteed aan de flows van het schakelen tussen verschillende thema’s, en op welke manieren de nieuwe mogelijkheden van FSE het best benut kunnen worden.

Meer weten?  

De officiële release van WordPress 6.1 staat gepland voor half oktober 2022. Heb je behoefte aan visueel materiaal, check dan de meest recente berichten van Matías Ventura op Twitter.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.