Een printvriendelijke versie van je WordPress artikelen

Een printvriendelijke versie van je WordPress artikelen

Soms willen gebruikers interessante artikelen uitprinten. Maar WordPress is, evenals de meeste WordPress thema’s, zo ingesteld dat je pagina wordt afgedrukt zoals hij is, inclusief alle graphics, kleuren en tekst in de zijbalken. In dit artikel vertellen we je hoe je een printvriendelijke versie van je WordPress artikelen maakt.

Wanneer een printvriendelijke versie toevoegen?

Sommige WordPress thema’s hebben een apart stylesheet voor printopdrachten. Dit stylesheet wordt automatisch aangeroepen op het moment dat een gebruiker een pagina wil afdrukken. Maar bij andere WordPress thema’s wordt de betreffende pagina gewoon afgedrukt zoals hij is, inclusief afbeeldingen, zijbalken, headers, menu’s, advertenties, enzovoorts. Nog afgezien van het feit dat zo’n pagina niet prettig is om te lezen, kost het de gebruiker ook veel meer inkt. En printer inkt is, zoals je ongetwijfeld weet, best prijzig.

Om te kijken hoe jouw WordPress thema omgaat met printopdrachten, ga je naar een willekeurige pagina op je website en druk je op CTRL+P. Je browser zal de print preview weergeven.

Als je thema er in de preview net zo uit ziet als in de browser, dan is het zeker de moeite waard om een printvriendelijke versie aan je WordPress artikelen toe te voegen. Een printvriendelijke versie maakt je content niet alleen printvriendelijk, maar zal gebruikers ook stimuleren om te printen via de printknop.

Een printknop toevoegen met de Print Post and Page Plugin

Het eerste dat je moet doen is de Print Post and Page plugin installeren en activeren. Na de activatie zal er een nieuw menu item genaamd ‘Print’ aan je WordPress admin balk worden toegevoegd. Als je hier op klikt, kom je bij de instellingen van de plugin.

Hier kun je de afmetingen en kleur van de printknop selecteren, een eventuele tekst voor bij het icoontje invoeren, en de uitlijning instellen. Indien gewenst kun je ook custom CSS aan je print template toevoegen. Klik op de ‘Save and Activate’ knop om de instellingen op te slaan.

Als je nu je WordPress website aan de voorkant bekijkt, zie je dat er een printknop aan je artikelen is toegevoegd.

De plugin voegt echter niet automatisch een printknop aan je WordPress pagina’s toe. Dit kun je wel handmatig doen door de [printicon align=”left”] shortcode aan je WordPress pagina’s toe te voegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.