Wat is PHP in WordPress?

Wat is PHP in WordPress?

Elke WordPress website draait op PHP. Maar wat is PHP eigenlijk? Hoe kun je controleren op welke PHP versie je website draait? En waarom is dat belangrijk? Wel, PHP zorgt ervoor dat jij volledig functionerende websites kunt bouwen – zonder dat je ook maar één regel code hoeft te typen. Je WordPress website, inclusief alle thema’s en plugins die je installeert, draaien allemaal PHP scriptjes. Die zorgen ervoor dat je website functioneert zoals jij dat wilt. In principe hoef je je niet heel erg in PHP te verdiepen als je WordPress gebruikt. Maar het is wel goed om er wat basiskennis over te hebben; met name over de PHP versies waar je website op draait.

Wat is PHP?

PHP (Hypertext Preprocessor) is de meest gebruikte server-side programmeertaal. Server-side wil zeggen dat de actie plaatsvindt op de computer van de website-eigenaar, in plaats van de computer van de bezoeker (client-side). Dus als het aankomt op PHP scripts, zullen alle functionaliteiten die de programmeertaal uitvoert voor je bezoekers aan ‘jouw kant’ plaatsvinden. PHP wordt gebruikt om ‘s werelds meest gebruikte CMS (WordPress) en ’s werelds grootste sociale netwerk (Facebook) te laten functioneren, maar ook de meest simpele websites.

Hoe werkt PHP?

Een PHP bestand bevat alle data die je website nodig hebt om website pagina’s aan je bezoekers te laten zien. Wanneer iemand je URL intypt of op een link naar jouw site klikt, zal zijn browser verbinding zoeken met je server, die verantwoordelijk is voor het bewaren, verwerken en weergeven van de webpagina’s. Zodra de server locatie is gevonden contacteert je website je hosting provider (degene die de server beheert). Je host neemt dan weer contact op met de database waar alle website data wordt opgeslagen. De database compileert al die data in ‘leesbare’ HTML of HTML5 en stuurt dat terug naar de server, waar het vervolgens naar de computer van de bezoeker wordt teruggestuurd als een zichtbare webpagina. Dat alles gebeurt in slechts een seconde.

Wat is het belang van PHP in WordPress?

Er zijn meerdere redenen waarom PHP belangrijk is voor je WordPress website, waaronder:

  • Functionaliteit – Levert dynamische webpagina’s af aan bezoekers
  • Controle – Met slechts enkele regels code krijg je maximale controle over je website
  • Open source – Gratis en vrij te gebruiken, dus ook kosten efficiënt
  • Populair – De meeste goede WordPress hosting providers werken met de meest recente PHP versies
  • Veelzijdig – Werkt op MacOS, Windows, Linux en UNIX
  • Schaalbaar – Blijft ook goed werken als je site groeit en grote bezoekersaantallen krijgt
  • Veilig – Ingebouwde security lagen beschermen je site tegen virussen en andere bedreigingen.

Hoe zit het met PHP versies?

Zoals met alle web-gerelateerde zaken is ook PHP aan veranderingen onderhevig. Net zoals er regelmatig nieuwe WordPress versies worden uitgebracht, worden er ook nieuwe PHP versies uitgebracht. We zullen je niet gaan vervelen met de volledige geschiedenis van PHP versies, maar het is wel goed om te weten welke PHP versie je WordPress website minimaal nodig heeft om naar behoren te functioneren. Dat is PHP versie 5.2.4. WordPress raadt echter aan dat je de hoogste PHP versie draait die beschikbaar is. Dat is PHP 7+.

PHP is belangrijk voor WordPress en de performance van je site. Je zou PHP kunnen zien als de ‘tussenpersoon’ die de juiste data uit je database plukt, die in HTML en CSS wikkelt en het geheel vervolgens als een complete website aflevert aan je bezoeker. Als die tussenpersoon traag is, dan is de rest dat ook.

Wat maakt PHP 7+ beter dan voorgaande versies?

Updates betekenen verbeteringen.

Een van de belangrijkste verbeteringen die PHP 7 biedt voor WordPress gebruikers, is meer snelheid. De nieuwste versie is maar liefst twee keer zo snel als zijn voorganger. Je server kan je website daardoor sneller afleveren aan meer bezoekers. PHP 7 is ook een stuk beter in het afhandelen van foutmeldingen. In tegenstelling tot voorgaande versies, kan PHP 7 nu programmeerproblemen afhandelen zonder dat het hele proces gestopt hoeft te worden. Daarbij is PHP 7 verbeterd op het gebied van veiligheid. Applicaties die met PHP zijn gebouwd zijn een stuk lastiger te hacken.

Als dat nog niet genoeg reden voor je is om over te stappen op PHP 7, moet je weten dat de levensduur van oude PHP versies ten einde loopt. Actieve ondersteuning voor versie 5.6 liep begin 2017 ten einde. Beveiligingsondersteuning zal eind van 2018 stoppen.

Nu vraag je je wellicht af op welke PHP versie jouw WordPress site nu draait. Hoe je dat kunt controleren lees je morgen!

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.