12 cruciale taken op het gebied van periodiek WordPress onderhoud (deel 1)

12 cruciale taken op het gebied van periodiek WordPress onderhoud (deel 1)

Als je onze blog een beetje volgt, dan weet dat we vaak hameren op het up-to-date houden van de WordPress core, je thema’s en je plugins. Maar afgezien van updates uitvoeren zijn er nog meer taken die bijdragen aan de veiligheid en performance van je WordPress site. In dit tweedelige artikel belichten we 12 cruciale taken op het gebied van periodiek WordPress onderhoud. 

Hoe vaak is periodiek WordPress onderhoud nodig?

Als je een website runt waar dagelijks berichten op worden geplaatst en die flink wat webverkeer krijgt, dan moet je de onderstaande lijst met onderhoudswerkzaamheden minimaal één keer in de drie maanden doorlopen. Als het om een minder goed bezochte of kleinere site gaat, raden we aan om één keer in het half jaar een dagje uit te trekken voor periodiek WordPress onderhoud.  

Periodiek WordPress onderhoud: dit mag je niet vergeten!

#1. Verander al je WordPress wachtwoorden

Sinds WordPress 4.3 kan WordPress zelf sterke wachtwoorden voor je genereren. Dat is natuurlijk veel beter dan het aan de gebruikers zelf overlaten. Desondanks kunnen ook sterke wachtwoorden gecompromitteerd worden. Daarom adviseren we om eens in de zoveel tijd je WordPress wachtwoorden te veranderen. Niet alleen die van je WordPress account zelf, maar ook die van je WordPress database en die van je FTP of SSH account.

#2. Maak een volledige backup van je website

Het is slim om regelmatig volledige backups van je site te maken. Met oplossingen als UpdraftPlus kun je met één klik een WordPress backup maken en terugzetten, of je backup proces volledig automatiseren. Het is echter wel goed om af en toe even te controleren of je backup systeem nog wel goed werkt. Dit kun je doen door handmatig een backup te maken en daarna te controleren of de backup bestanden op de juiste remote locatie zijn opgeslagen.

#3. Check nog even of alles up-to-date is

Updates kun je met het oog op de veiligheid beter niet te lang laten staan – zo snel mogelijk updaten is vrijwel altijd aan te raden, zeker als het om plugins gaat. Maar als je dan toch bezig bent met periodiek WordPress onderhoud, kun je net zo goed even checken of alles nog up-to-date is. Vind je het vervelend om je hier steeds mee bezig te moeten houden? Dan is ons Website Update Abonnement wellicht iets voor jou.

#4. Verwijder spam reacties

Veel WordPress sites gebruiken Akismet in de strijd tegen spam reacties. Het kan echter gebeuren dat Akismet een legitieme reactie toch als spam markeert. Het is daarom goed om af en toe even de spam reacties na te lopen en te controleren of het wel echt allemaal spam is. Ben je klaar, dan kun je veilig alle spam reacties verwijderen. Check ook onze 3 snelle tips tegen spam!

#5. Test al je WordPress formulieren

WordPress plugins zoals Contact Form 7, Ninja Forms en WP Forms maken het heel eenvoudig om mooie formulieren op je site te zetten. Soms kan het echter voorkomen dat deze formulieren ineens niet meer werken, bijvoorbeeld door een misconfiguratie op je server of je email provider. Neem daarom even de tijd om je WordPress formulieren handmatig te testen. En lees ook onze 5 tips voor een perfect contactformulier.

#6. Optimaliseer je WordPress database

De meeste gegevens worden opgeslagen in je WordPress database. Deze bevat al je content, reacties, gebruikers en instellingen. In de loop der tijd raakt je database ‘vervuild’ met allemaal onnodige data, wat er onder andere voor zorgt dat het langer duurt om backups te maken.

Je kunt je WordPress database opschonen met WP Sweep of een van de andere database optimalisatie plugins.

Lees morgen wat er nog meer komt kijken bij periodiek WordPress onderhoud!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.