3 snelle tips tegen spam (zonder plugin!)

3 snelle tips tegen spam (zonder plugin!)

Er zijn verschillende anti-spam plugins voor WordPress die je kunnen helpen om spam tegen te houden. Maar als een plugin niet volstaat of je gewoon wat extra bescherming wilt, zijn er ook een aantal eenvoudige instellingen die je kunt configureren om spam tegen te gaan. Dit kun je gewoon doen vanaf het WordPress dashboard. Check deze snelle tips tegen spam!

3 snelle tips tegen spam

#1. Laat gebruiker zich registreren

Een van de beste snelle tips tegen spam is simpelweg gebruikers dwingen om zich te registreren. Veel ‘drive-by’ spammers nemen de moeite niet om zich te registreren, alleen om een spamreactie achter te kunnen laten. Ze zijn meestal behoorlijk lui! 

Je kunt dit instellen bij Instellingen > Discussie > Overige reactie instellingen. Vink het vakje voor ‘Gebruikers moeten ingelogd zijn om te kunnen reageren’ aan en sla de wijzigingen op. Hou er wel rekening mee dat je nu de drempel om een reactie te plaatsen voor je andere gebruikers ook iets hoger ligt. Uiteindelijk is het aan jou om te beoordelen of dat een goede keuze is.

#2. Sluit reacties op oudere berichten

Een goede manier om spam tegen te gaan is door de reacties na een bepaalde periode te sluiten. Dit is logisch als je een actueel blog hebt, waarbij het webverkeer naar een bericht (en daarmee ook het aantal reacties dat erop geplaatst wordt) na verloop van tijd opdroogt.

Bij Instellingen > Discussie > Overige reactie instellingen vink je het vakje voor ‘Automatisch reacties uitschakelen bij berichten ouder dan … dagen’ aan. Daarna kun je instellen na hoeveel dagen je de reacties wilt sluiten. 

Natuurlijk komt het voor dat niet-spammende bezoekers reacties willen achterlaten op oudere berichten, zeker wanneer het gaat om evergreen content. Maar over het algemeen krijgen oudere berichten niet al te veel reacties.

#3. Hou reacties met links tegen

Spamreacties worden vaak gekenmerkt door links naar malafide websites. Het is dan ook een goed idee om reacties die links bevatten tegen te houden. Dit kun je doen bij Instellingen > Discussie > Reacties modereren. Hier kun je instellen hoeveel links je wilt toestaan. Dit staat standaard ingesteld op twee, maar je kunt het ook naar één veranderen. Hou er rekening mee dat als je dit geval op 0 zet, alle reacties worden tegengehouden. Je kunt dan ook het beste 1 link toestaan. 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.