Overbodige menu items op het WordPress dashboard verbergen

Overbodige menu items op het WordPress dashboard verbergen

Het WordPress dashboard bevat tal van menu’s en submenu’s. De meeste menu items gebruik je echter niet dagelijks. Als je een WordPress site runt met meerdere auteurs, als je cliënten gebruik maken van het dashboard of als je zelf gewoon van een opgeruimd dashboard houdt, dan is het een goed idee om overbodige menu items om het WordPress dashboard te verbergen. Hieronder leggen we uit hoe je dat kunt doen.

Overbodige menu items op het WordPress dashboard verbergen: zo doe je dat

Er zijn verschillende plugins beschikbaar waarmee je het WordPress dashboard volledig naar jouw wensen kunt aanpassen. Maar als je simpelweg alleen overbodige menu items wilt verbergen, dan kun je dat heel gemakkelijk doen met de Admin Menu Editor plugin.

  • Installeer en activeer de plugin.
  • Ga op het WordPress dashboard naar Instellingen > Menu Editor. Onder het ‘Admin Menu’ tabblad zie je een overzicht van al je menu items en submenu items.
  • Je kunt de menu items door middel van drag & drop verslepen om de volgorde te veranderen. Overbodige menu items kun je verwijderen. Het is ook mogelijk om nieuwe menu items toe te voegen.
  • Als je bij een menu item op het naar beneden wijzende pijltje klikt, krijg je nog meer opties te zien. Zo kun je onder andere het menu item een andere naam geven of de doelpagina wijzigen.
  • Sla de wijzigingen op.

Menu items verbergen voor specifieke gebruikersrollen

De Admin Menu Editor plugin biedt tevens de mogelijkheid om een menu item voor een specifieke gebruiker te verbergen. Dit kun je doen door op het ‘Extra capability’ dropdown menu te klikken. Als je bijvoorbeeld het ‘Media’ menu item inclusief submenu wilt verbergen voor alle gebruikersrollen behalve de administrator, selecteer je ‘Administrator’ onder ‘Roles’ en sla de wijzigingen op. Dat menu item is dan alleen nog zichtbaar voor admin gebruikers. Als iemand met een andere gebruikersrol toegang probeert te krijgen tot het verborgen menu item door de betreffende URL in te typen, krijgen ze een melding dat ze niet de juiste rechten hebben om de pagina te bezoeken.  

Tot slot

Hoewel er plugins zijn die meer opties bieden om het WordPress dashboard te personaliseren, is de Admin Menu Editor plugin een uitstekende oplossing om snel en gemakkelijk overbodige menu items op het WordPress dashboard te verbergen en een opgeruimd en overzichtelijk geheel te creëren.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.