Nienke's website: WP-thema kiezen? Hoe dan?

Nienke’s website: WP-thema kiezen? Hoe dan?

Ik denk serieus dat 98% van de mensen die een website wil bouwen in WordPress stoeit met de keuze: wil ik mooi of functioneel? Want op een of andere manier gaan die twee lang niet altijd hand in hand. En welk WP-thema is dan het handigst?

Mijn website is nu wel klaar. Hoewel ik de laatste pagina die ik er aan heb toegevoegd ook niet helemaal je-van-het vind. Niet eens een keuze van mooi of functioneel, meer van: het thema doet niet helemaal wat ik wil (of ik krijg het simpelweg niet voor elkaar), dus ik laat het maar zo (mijn stroeve relatie met Jupiter lijkt een never ending story te worden…).

SEO

Omdat ik deze blog schrijf, kom ik regelmatig in gesprek met mensen die ook met hun site aan het stoeien zijn. Deze week toevallig twee keer. Zo vraagt een vriendin aan mij: ‘Hoe maak ik mijn site seo-vriendelijk?’. Waarop ik antwoord: ‘Seo wordt steeds minder belangrijk, of anders gezegd: als je de tekst gewoon goed schrijft en zorgt dat deze informatief is, ben je al een heel eind op de goede weg. Wel belangrijk blijven de koppen (H1) en tussenkoppen (H2). Waarop zij terugschrijft: ‘Daar loop ik dus tegen wat dingen aan: bijvoorbeeld dat we in de strak ontworpen layout nauwelijks ruimte voor koppen en tussenkoppen hebben en mijn teksten ook kort moeten. Ik kan de teksten wel langer maken, maar dat vind ik weer niet mooi in de vormgeving…’

En vanmorgen nog. Ik was op de koffie bij een van mijn opdrachtgevers. Al snel ging het gesprek over de website. De dames daar stoeien nu met het op een leuke, vlotte manier voorstellen van het team. Zij hebben een bepaald idee in hun hoofd, gaan aan de slag met hun WordPress-cms maar krijgen het plaatje in hun hoofd maar niet op het scherm. ‘WordPress was toch zo simpel om mee te werken? Rrright’, krijg ik te horen.

Surfen en onderzoeken

Kant en klare oplossingen heb ik niet direct voor deze twee kwesties. Wel voor mensen die nog moeten beginnen aan hun website. Allerbelangrijkste: ga eerst op onderzoek uit wat je mooi vindt én houdt in je achterhoofd wat je doel is. Een webshop heeft een heel andere uitstraling dan een informatieve site. Ga dus een paar uur surfen op het internet. Kijk welke sites je mooi vindt en als je een goede hebt gevonden, check je hem even op What WordPress Theme is that? De site geeft namelijk weer (áls de site op WordPress draait tenminste) in welk thema deze in gebouwd. Als je dan een paar keer hetzelfde thema tegen komt, ben je al een eind op weg.

WordPress thema kiezen
Thijs koos voor mij het thema Jupiter, één van de meest uitgebreide en goed ontwikkelde thema’s. Hierdoor is het ook één van de veiligste, snelste en meest stabiele. Ok, mijn liefde groeit…

Nog een belangrijke: Als je een voorkeur hebt voor een thema, check dan even of deze up to date gehouden wordt. Dit is bij betaalde thema’s vrijwel altijd het geval, maar bij de gratis edities niet altijd. Sommige wel hoor, maar het is belangrijk dat te checken in verband met de veiligheid van je website.

En voor wat het waard is: het zal altijd een struggle blijven: mooi of functioneel. Maar er zijn echt wel consessies te doen. Het is echt belangrijk dat je ruimte beschikbaar stelt voor tekst, inclusief goede koppen en tussenkoppen. En beeld niet te vergeten. Google lóves pictures!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.