Nienke's website: fake-reacties voorkomen met Akismet

Nienke’s website: fake-reacties voorkomen met Akismet

De hele week druk geweest, eindelijk tijd om je WordPress-website weer eens te openen en dan zie je dat je 47 (!) reacties hebt op je blogs. Wauw! Dat is tof! Of is het een beetje te mooi om waar te zijn?

Natuurlijk is het te mooi om waar te zijn. Als ik de reacties aanklik, zie ik al snel dat het allemaal spam is. Erbicaufuk wil graag mijn site verbeteren. ‘Klik hier!’ John zegt gecharmeerd te zijn van mijn blogs en wil mij graag helpen ze nog beter onder de mensen te brengen.

Gelukkig ben ik ook weer niet zó blond dat ik op de bijgeleverde links klik. Ik heb geen idee of die links virussen bevatten of je slechts bullshit willen verkopen, maar ik geloof ook niet dat ik daar achter wil komen.

Akismet

Maar goed, ik heb dus ook geen zin om elke keer een mailbox vol met van die spamberichten aan te treffen. Had ik niet een plugin geïnstalleerd tegen spamberichten? Jazeker wel. Akismet. En oh ja, daar moet je een API key voor aanvragen. Daar ben ik een tijd terug al een paar uur mee bezig geweest!

Want wat blijkt; Akismet pretendeert een gratis spamfilter voor je blog te zijn, maar als je dan die API key wil aanvragen, moet je betalen. Dus ik dacht: laat maar. Maar nu mijn berichtenbox overstroomt met spam, besluit ik er toch maar eens in te duiken.

Na overleg met mijn grote vriend Google ontdek ik dat Akismet niet zo beroerd is als ik dacht. Ze denken alleen slim te zijn. Want je hoeft namelijk niet te betalen als je niet wil, je moet alleen even weten hoe dat dan werkt. Dat leg ik je uit 🙂

API key

spam filteren met Akismet
Zo wordt de suggestie gewekt dat je Akismet alleen aan kunt schaffen voor minimaal €36.

Start gewoon het proces van het aanvragen van een API key. Dan kom je vanzelf in een keuzemenu waarbij je kunt kiezen voor ‘basic’. Eenmaal daarop geklikt ‘vraagt’ Akismet wat de bescherming je waard is per jaar. Deze staat standaard ingesteld op €36. En daarnaast wordt de suggestie gewekt dat je je creditcardgegevens in moet voeren om de betaling te kunnen voltooien.

Akismet is gratis
Maar je kunt de prijs dus gewoon op €0 zetten!

Wat er echter NIET bij staat is dat je de balk onder de vraag “What is Akismet worth to you?’ gewoon naar links kunt schuiven en op €0 kunt zetten! Je vult vervolgens je naam in en voilá daar is je API key, gratis en voor niets.

Aan de ene kant is het flauw dat dit soort organisaties het niet duidelijk vermelden dat de dienst ook gratis beschikbaar is. Aan de andere kant, kun je het ze kwalijk nemen? Er moet toch brood op de plank. En eerlijk gezegd denk ik dat het nog werkt ook. Ik was ook geneigd dan maar te betalen. Gelukkig heb ik soms iets minder blonde momentjes en denk ik even langer na dan mijn niet aanwezige geduld toestaat 🙂

Klik voor een volledige beschrijving van het verkrijgen van je gratis API key hier.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.