Google Nieuws sitemap in WordPress | WP Handleiding

Met deze plugins maak je eenvoudig een Google Nieuws sitemap in WordPress

Wil je jouw WordPress berichten in Google Nieuws krijgen, dan is het raadzaam om eerst een Google Nieuws sitemap in WordPress aan te maken. Een Google Nieuws sitemap is niet hetzelfde als een ‘gewone’ XML sitemap; hij bevat namelijk alleen nieuwsartikelen, en is zo ingericht dat de zoekmachine snel actuele content kan vinden om in Google Nieuws weer te geven. Hieronder belichten we 3 plugins waarmee je eenvoudig een Google Nieuws sitemap in WordPress kunt maken.

3 plugins om een Google Nieuws sitemap in WordPress te maken

#1. Jetpack

De gratis versie van de populaire Jetpack plugin biedt een breed scala aan features, waaronder de mogelijkheid om sitemaps aan te maken. Als je de Jetpack plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt, zullen er als het goed is automatisch een algemene XML sitemap en een Google Nieuws sitemap worden aangemaakt. Deze kun je terugvinden op www.jouwwordpresswebsite.nl/news-sitemap.xml.

#2. XML Sitemap & Google News

De gratis XML Sitemap & Google News plugin heeft ook een optie om een Google Nieuws sitemap aan te maken. Je kunt zelf de Publication Name invullen en bepalen uit welke categorieën er berichten in de sitemap moeten worden geplaatst. Zodra je een nieuw nieuwsartikel hebt gepubliceerd, zorgt de plugin dat er elke 5 minuten een ping naar Google wordt verstuurd.

#3. AIOSEO

Als je behoefte hebt aan meer opties en bereid bent om te investeren in een premium plugin, dan is AIOSEO een aanrader. Er is een gratis versie van All-in One SEO, maar AIOSEO Pro bevat een speciale Google News sitemap feature. Na het installeren, activeren en configureren van de plugin navigeer je op je WordPress dashboard naar All-in One SEO > Sitemaps en vervolgens naar het News Sitemap tabblad. Daar klik je op de ‘Activate News Sitemap’ knop. Zorg ook dat ‘Enable Sitemap’ is ingeschakeld. Als je omlaag scrollt, kun je diverse instellingen configureren. Zo kun je bijvoorbeeld de Publication Name invullen. Als je niets invult, zal AIOSEO de titel van je site gebruiken. Onder Post Types kun je de content selecteren die je in je Google Nieuws sitemap wil opnemen.

Tot slot

Hou er rekening mee dat de Google Nieuws sitemap uitsluitend zal bestaan uit content die in de afgelopen 48 uur gepubliceerd is; eerder gepubliceerde content zal automatisch uit de sitemap verdwijnen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.