Kleurgebruik van je User Interface

Kleurgebruik van je User Interface

Het kiezen van de juiste kleuren voor de User Interface van je WordPress website is belangrijk om een visuele consistentie te bereiken. Hiermee kun je de boodschap van je merk of onderneming communiceren, herkenning verbeteren bij je bezoekers, en de structuur van je website verduidelijken. In dit artikel geven we een aantal tips met betrekking tot het kleurgebruik van je User Interface, en bespreken we een aantal WordPress plugins die je bij de realisatie kunnen helpen.

Kleurgebruik van je User Interface

1. Ken je doelgroep

Het kennen van je doelgroep is van essentieel belang bij het kiezen van de juiste kleuren voor je User Interface. Om een voorbeeld te geven, het kleurenpalet van een website die voornamelijk tieners als doelgroep heeft, moet anders zijn dan een website die specifiek gericht is op een vrouwelijke doelgroep. Een beetje kennis van kleurenpsychologie stelt je in staat om één of twee kleuren te kiezen die relevant zijn voor je doelgroep en in lijn zijn met het doel van je website. Als mannen je belangrijkste doelgroep zijn, dan moeten de kleuren van je User Interface gaan in de richting van grijs, wit, zwart of blauw. Kleuren als geel, paars, roze en oranje moeten dan vermeden worden.

2. Ken je kleurenschema’s

Analoog kleurenschema: dit kleurenschema bestaat uit kleuren die rustig zijn voor de ogen en in de natuur terug te vinden zijn. Het is daardoor zeer geschikt voor WordPress websites die kalmte willen uitstralen.

Monochromatisch kleurenschema: dit kleurenschema bevat een basiskleur en andere kleuren die tintvariaties zijn op die basiskleur. Dit soort kleurenschema’s zijn geschikt voor bijvoorbeeld een fotografie website, omdat ze zich uitstekend lenen voor overlays. En omdat zo’n kleurenschema niet de aandacht naar zichzelf trekt, kan het gebruikt worden om je content in de schijnwerpers te zetten.

Triade kleurenschema: dit kleurenschema bevat drie hoofdkleuren en tegengestelde tinten. Het triade kleurenschema zorgt voor een levendige uitstraling en veel contrast.

3. Denk aan het contrast

Ook bezoekers met slechte ogen moeten in staat zijn om hun weg te vinden op je website, dus het is belangrijk dat er voldoende contrast in het kleurgebruik van de User Interface zit, zeker tussen de achtergrond en de elementen op de voorgrond.

WordPress plugins voor User Interface kleuren

Plugins zijn ideaal voor WordPress gebruikers die nog niet zo veel ervaring hebben met webdesign en kleurgebruik. Ze stellen je in staat om meer controle te krijgen over het uiterlijk van je thema, verschillende kleuren uit te kiezen en previews te bekijken voor je een beslissing neemt over de beste kleuren voor je User Interface.

Theme Tweaker

Deze plugin toont de huidige kleuren van je WordPress thema, en geeft een color picker weer wanneer je die kleuren wilt vervangen. Gebruikers kunnen een preview van hun aanpassingen bekijken, en deze indien gewenst direct implementeren. Theme Tweaker genereert tevens een dummy child thema, zodat je niet in je oorspronkelijke thema hoeft te rommelen. De plugin kan tevens opgeslagen kleurenschema’s voor een onbeperkt aantal thema’s onthouden.

Fourteen Colors

Deze plugin is een zegen in vermomming voor WordPress gebruikers met het Twenty Fourteen thema. Fourteen Colors heeft twee color pickes, waarmee je kleuren kunt aanpassen voor:

 • Footer/header/zijbalk
 • Navigation menu hover
 • Tekstselectie
 • Zoekbalk
 • Links
 • Featured Background Content
 • Video/Audio players
 • En nog veel meer

De plugin past je keuzes automatisch aan om te zorgen dat een minimaal contrast wordt gebruikt, om de WordPress website leesbaar te houden. Met andere woorden: ook als je zelf kleurenblind bent, kun je nog iets moois maken!

Styles

Deze plugin biedt je de mogelijkheid om je WordPress lettertypes en kleuren aan te passen. Je krijgt er ook wat gratis thema’s bij om uit te proberen. Zo kun je de standaard tekstkleuren, linkkleuren, header stijlen, achtergrondkleuren en nog veel meer aanpassen. Je krijgt directe feedback, zodat je kunt zien hoe alles eruit ziet voor het live gaat.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

 • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
 • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
 • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.