Klaar voor Gutenberg? Een checklist

Klaar voor Gutenberg? Een checklist

Zoals je waarschijnlijk wel weet zal WordPress 5.0 een nieuwe editor introduceren: Gutenberg. Deze vervangt de huidige visuele editor waar we aan gewend zijn. Je moet er rekening mee houden dat Gutenberg de gebruikerservaring compleet zal veranderen – niet alleen het uiterlijk zal anders zijn, maar ook de manier waarop het functioneert. Daar moet je je op voorbereiden. Ook moet je jezelf ervan verzekeren dat al je WordPress plugins compatibel zijn met Gutenberg. Ben jij klaar voor Gutenberg? Met deze checklist zorg je ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Klaar voor Gutenberg: een checklist

Zodra je WordPress updatet naar versie 5.0, zal de vertrouwde Classic Editor automatisch worden vervangen door Gutenberg. Voordat je in paniek raakt, moet je weten dat je alsnog gewoon de Classic Editor in plaats van Gutenberg kunt gebruiken. En dat die Classic Editor in elk geval nog tot 2022 ondersteund zal blijven. Dat gezegd is Gutenberg wel de editor van de toekomst. En om je reputatie als goedgeïnformeerd lid van de WordPress community te behouden, is het wel zaak om wat ervaring met Gutenberg op te doen. We raden dan ook aan om Gutenberg uit te testen alvorens WordPress 5.0 te installeren.

#1. Maak een volledige backup van je website

Vergeet niet om een volledige backup van je website te maken! Op die manier heb je altijd een recente versie van je site achter de hand die je terug kunt zetten als er iets mis gaat tijdens het experimenteren met Gutenberg.

#2. Zorg dat WordPress en je WordPress thema’s en plugins up-to-date zijn

Behalve de WordPress core moet je ook zorgen dat al je thema’s en plugins up-to-date zijn. Als dat niet het geval is, kunnen er namelijk compatibiliteitsproblemen ontstaan.  Ook zal je website mogelijk niet optimaal functioneren. Je kunt Gutenberg pas echt goed testen als alles geüpdatet is.

#3. Gebruik de Health Check plugin

Je kunt gebruik maken van de gratis Health Check plugin om je website te controleren op veelvoorkomende configuratie foutmeldingen en problemen. De plugin controleert je PHP en MySQL versies, en of er extensies zijn die de prestaties van je website zouden kunnen verbeteren. Ook kan de plugin je helpen om problemen met betrekking tot beveiliging en snelheid op te lossen.

#4. Upgrade je PHP en MySQL versies

Je PHP versie moet minimaal 5.6 zijn (PHP 7.2 is de meest recente versie) en MySQL moet minimaal 5.6 zijn. Als je niet de meest recente versies gebruikt, kan dit resulteren in plugins die niet naar behoren functioneren.

#5. Installeer de Gutenberg plugin

Om jezelf alvast voor te bereiden op 5.0 kun je de Gutenberg plugin downloaden. Je kunt deze plugin het beste op een testsite installeren.

#6. Test je website

Test je volledige website en controleer of alles nog naar behoren werkt na het installeren van Gutenberg.

#7. Verdiep jezelf in Gutenberg

Lees al onze blogposts over Gutenberg en kijk ook eens naar de Gutenberg tutorials die er op Gutenberg.news beschikbaar zijn. Hiermee kan iedereen uit de voeten!

 

Heb je de checklist afgewerkt? Dan ben je klaar voor Gutenberg!

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.