Foutmeldingen op je website wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Maar mocht je wel met een foutmelding geconfronteerd worden, dan kun je dankzij http status codes vaak vrij eenvoudig achterhalen wat daar de oorzaak van is. Hieronder leggen we uit wat status codes in WordPress precies zijn en hoe deze gecategoriseerd worden.
Wat zijn http status codes in WordPress?
Http status codes in WordPress zijn driecijferige codes die door de server waar je website gehost wordt naar de webbrowser van een bezoeker verstuurd worden. Deze codes, die ook wel respons status codes worden genoemd, dienen als communicatiemethode tussen de server en de webbrowser. Http status codes zijn overigens van toepassing op alle webpagina’s op het World Wide Web, dus niet alleen op WordPress sites.
Hoe worden http status codes gecategoriseerd?
Http status codes worden in vijf verschillende categorieën onderverdeeld. Deze categorieën worden aangeduid door het eerste cijfer van de code. Zelfs als je niet bekend bent met de specifieke response code, kan dat eerste cijfer je wel vertellen waar de oorzaak van het probleem zit. Om een voorbeeld te geven: Je bent ongetwijfeld wel eens de bekende 404 Page Not Found error tegengekomen; deze foutmelding valt, net als andere http status codes die met het cijfer 4 beginnen, in de categorie http client errors. Als je een 4XX status code te zien krijgt, dan weet je dus in elk geval dat de oorzaak van de foutmelding aan de kant van de client ligt, en niet bij de server.
Hieronder hebben we de verschillende http response code categorieën op een rijtje gezet:
1XX – Informatief
De server heeft het verzoek ontvangen en vervolgt het proces.
2XX – Succesvol
Het verzoek was succesvol en de browser heeft de informatie ontvangen.
3XX – Doorverwijzing
Je wordt doorverwezen en de voltooiing van het verzoek vereist verdere actie.
4XX – Client error
De webpagina kon niet bereikt worden omdat de betreffende bron niet bereikbaar is, of omdat het verzoek een onjuiste syntax bevat.
5XX – Server error
Hoewel het verzoek valide lijkt te zijn, kon de server het verzoek niet voltooien.
Hoe check je de http response code van een webpagina?
Bij 4XX client errors en 5XX server errors krijg je de foutmelding doorgaans direct in het scherm van je browser te zien, maar er is ook een andere manier om de http status code te achterhalen. In Chrome werkt dat als volgt:
- Open de URL van de pagina die je wil controleren in je browser.
- Klik op het ontwikkelaarstabblad (F12 voor Windows of Option + Command + I voor macOS) en navigeer naar het Network tabblad.
- Ververs de webpagina.
- Scroll naar boven en zoek het eerste ‘document’ type.
- In de Status kolom kun je vervolgens de http response code zien.
Voor andere browsers geldt een vergelijkbare methode.
Http status codes en SEO
Wist je dat http status codes ook invloed hebben op Google optimalisatie voor WordPress? Zoekmachinebots zien http status codes terwijl ze je site crawlen. Bepaalde codes kunnen invloed hebben op of en hoe je webpagina’s worden geïndexeerd, en op hoe zoekmachines de ‘gezondheid’ van je website evalueren. Over het algemeen hebben 1XX en 2XX http response codes slechts minimale impact op SEO; deze codes geven immers aan dat alles werkt zoals het hoort. De hogere status codes hebben echter wél impact op SEO. 4XX en 5XX codes kunnen bots hinderen bij het crawlen en indexeren van je site. Daarnaast kunnen te veel van deze foutmeldingen een indicatie zijn van een kwalitatief slechte site, wat een negatieve ranking tot gevolg kan hebben. In het geval van 3XX codes is de impact op SEO afhankelijk van of het om tijdelijke of permanente doorverwijzingen gaat. Kortom: hou je http response codes goed in de gaten!
Lees ook: Zo optimaliseer je een 404 pagina!