Hoe maak je in WordPress een nieuw bericht?

Blogs en websites maken gebruik van de ‘Nieuw Bericht’ WordPress module om berichten op te maken, te wijzigen en te publiceren. WordPress maakt het zeer eenvoudig om snel nieuwe WordPress berichten te plaatsen op de blog of website. In dit bericht gaan wij uitgebreid in op alle mogelijkheden van een bericht en vertellen we je stap voor stap hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Een nieuw WordPress bericht opmaken

Om een nieuw bericht op te maken ga je in het navigatiemenu (linkerkant) naar de module ‘Berichten’ en hier selecteer je ‘Nieuw Bericht’. Nu kom je in een scherm terecht waar je een nieuw bericht aan de blog of website kunt toevoegen (zie onderstaande afbeelding).

Nieuw bericht in wordpress maken

Voer hier de titel in

Je start met het maken van een nieuw bericht door in de eerste balk van de pagina de titel van het bericht in te vullen. De titel komt bovenaan het bericht te staan. Zie onderstaande afbeelding.

Nieuw bericht toevoegen - titel

Permalink van het bericht

De permalink is de URL van de pagina / bericht. Deze kan aangepast worden door op de knop ‘Bewerken’ te klikken. Zorg ervoor dat de belangrijkste zoekwoorden in de permalink staan zodat het bericht zo goed mogelijk door de zoekmachines gevonden kan worden.

Wordpress permalink van nieuw bericht

Het WordPress bericht schrijven

Nadat je de titel van het bericht hebt ingevuld gaan we de inhoud van het bericht schrijven in het invulveld onder de titel. De WYSIWYG balk staat voor What You See Is What You Get en is de editor waar je de opmaak van pagina’s en berichten mee aanpast. Ook kun je in deze editor foto’s en bestanden toevoegen. Je ziet in de balk boven het veld een aantal opties staan die ook gebruikt worden door MS Word. Voor de opmaak van de tekst heb je aan deze opties meestal voldoende.

Wordpress bericht schrijven

Een groot voordeel aan deze editor is dat de te bewerken tekst en afbeeldingen er vrijwel hetzelfde uitzien als op de live website. Hierdoor zie je al van te voren hoe de inhoud van een pagina eruit komt te zien.

Links toevoegen aan het WordPress bericht

LinkJe kan links toevoegen aan de tekst door een bepaalde tekst (of afbeelding) te selecteren en vervolgens op de link knop in de menubalk te klikken. De link knop is het volgende icoon:

Vervolgens opent er een nieuw scherm en kan je zelf een link opgeven (zie onderstaand voorbeeld) of een bestaande pagina of bericht uit de website selecteren. Dat doe je door eerst te klikken op ‘Of link naar bestaand bericht of pagina…’ en vervolgens te zoeken naar de juiste pagina of het juiste bericht.

Link toevoegen

Categorie selecteren

WordPress categorieenJe voegt het bericht aan een categorie toe en creëert zo bundels van dezelfde soorten berichten. De aangemaakte categorieën worden onder andere gebruikt in widgets en aangepaste menu’s. Deze module staat rechts in het scherm als je een nieuw bericht aan het opmaken bent.

Selecteer uit de lijst van Alle categorieën de gewenste categorie voor het bericht. Staat de gewenste categorie er nog niet bij en wil je een nieuwe toevoegen? Dan kun je in deze module direct een nieuwe categorie aanmaken door op de tekst ‘+ Nieuwe categorie toevoegen’ te klikken. Hierdoor verschijnt  er onderaan de module een invulbalk waar je de naam van de nieuwe categorie dient in te vullen. Vervolgens dien je aan te geven of het een hoofd- of subcategorie is met behulp van het dropdown menu. Tot slot klik je op de knop ‘Nieuwe categorie toevoegen’ om de categorie definitief toe te voegen (zie afbeelding rechts).

WordPress bericht publiceren

De Publiceren module is een zeer belangrijke module waarmee je de instellingen voor het publiceren van je bericht kunt wijzigen. Deze module staat rechts in het scherm als je een nieuw bericht aan het opmaken bent. Onderstaande afbeelding toont de Publiceren module zoals deze standaard wordt weergegeven.

Wordpress bericht publiceren

Opslaan als concept | De knop ‘opslaan als concept’ slaat het huidige bericht op als concept. Met deze knop kun je het bericht dus opslaan als je bijvoorbeeld geen tijd meer hebt om het bericht af te maken, maar het niet wilt verliezen.

Voorbeeld | De ‘Voorbeeld’ knop opent een nieuw scherm met een live voorbeeld van het bericht op de website. Deze knop is erg handig en je gaat hem waarschijnlijk vaak gebruiken.

Status | De ‘Status’ regel geeft de status van het bericht aan. Deze kan op ‘Concept’ of ‘Wachtend op review’ staan. Indien je met meerdere auteurs werkt is het slim om je auteurs hun aangemaakte berichten op de status ‘Wachtend op review’ te laten zetten zodat jij de berichten nog kunt controleren voordat je ze publiceert.

Zichtbaarheid | Met de ‘Zichtbaarheid’ optie kun je de zichtbaarheid van het bericht wijzigen. Je kunt het bericht ‘openbaar maken’, ‘beschermen met een wachtwoord’ of ‘privé’ houden.

Onmiddellijk publiceren | Met deze optie kun je aangeven of je het opgemaakte bericht direct wilt publiceren of wilt inplannen zodat het bericht op een later tijdstip op de website wordt geplaatst. Deze functie wordt veel gebruikt voor blogs. De auteurs schrijven van te voren een aantal berichten en plannen deze via de ‘Onmiddellijk publiceren’ optie in voor de komende dagen of weken. Je kunt de datum, jaar en het tijdstip van publicatie instellen. De knop ‘Publiceren’ verandert in ‘Inplannen’ als je een datum selecteert. Klik op deze knop om het bericht definitief in te plannen.

Publiceren | Klik op deze knop als je het bericht direct wilt publiceren op de blog of website.

18 reacties op “Hoe maak je in WordPress een nieuw bericht?”

 1. Hannie Coenen schreef:

  Mijn .com site bereikte de 3 GB dus ik maakte een nieuwe aan, Maar ik krijg bij nieuwe bericht alleen een groot wit vel waar ik niks op kan typen. Terug naar mijn al 10 jaar bestaande en gebruikte site, hetzelfde resultaat. Wat is er veranderd het laatste jaar? en hoe krijg ik weer het juiste venster.?
  Help… valt op je 73e niet meer mee…. en ik wil nog wel vakantie berichten/dagboek maken
  Groet, Hannie

 2. Alexander Roessen schreef:

  Hoe kan het dat wanneer ik een gemaakt bericht wil delen, het de ene keer wel lukt om een preview van het bericht te delen en met het volgende bericht lukt dit niet. De berichten worden alleen op dezelfde wijze gemaakt.

  • Thijs Verhoeven schreef:

   Dag Alexander,
   Dank voor je vraag, welke delen plugin of tool gebruik je precies?

   • alexander roessen schreef:

    Het is de ‘Show Facebook Share button’ die kwam bij het thema ‘The Blog’.

    • Thijs Verhoeven schreef:

     Hi Alexander, als de preview niet lukt, zie je dan wel tekst in de preview maar geen afbeelding? Dan kan het bijvoorbeeld zo zijn dat Facebook de uitgelichte afbeelding niet ziet. Of wat ook wel eens kan gebeuren is dat Facebook de pagina al heeft geïndexeerd (als je er bijvoorbeeld een test mee hebt gedaan door de link even als voorbeeld in te voeren in een facebook deel veld, maar niet publiceert) – deze indexatie blijft zo’n maand geldig.

    • alexander roessen schreef:

     Thijs, Ik zie geen tekst en geen plaatje. Via een sharing debugger is dit probleem wel te corrigeren na plaatsing. De debugger geeft aan dat er een probleem is met og:type en fb:app_id

 3. Wim ter Haar schreef:

  Is de tekst-modus HTML opmaak of CSS opmaak

 4. B. schreef:

  Nu wil ik een nieuws module plaatsen op mijn Home pagina met alleen de 5 meest recente titels van het artikel.
  Wanneer je klikt op een titel op de Home pagina is het de bedoeling op de website te blijven waar zich een scherm opend met het volledige nieuwsartikel. Help! Staat dit misschien ergens beschreven?
  Ik ben een beginner!

 5. marcel schreef:

  Ik wil graag berichten plaatsen tot een bepaalde tijd. kan dit ook of is hier een plugin voor?

 6. WazzAppel schreef:

  Mooi en duidelijk uitgelegd, bedankt!

Geef een reactie