Hoe beperk je de toegang tot het WordPress Dashboard?

Hoe beperk je de toegang tot het WordPress Dashboard?

Hoe kun je de toegang tot het WordPress Dashboard menu beperken voor meerdere gebruikers? Het beperken van de toegang tot het WordPress Dashboard menu kan door middel van verschillende methodes. Van eenvoudig, met behulp van permissie-instellingen ingebouwd in WordPress zelf of het installeren van Plugins, tot het schrijven van code, zogenoemde ‘snippets.

Binnen WordPress zijn er mogelijkheden om te bepalen wie wel en wie geen toestemming heeft om iets uit te voeren via het WordPress Dashboard menu. Dit gebeurt door middel van zogeheten rollen, zoals Super Admin, Administrator, Editor, Author, Contributor en Subscriber. Op deze manier kan de eigenaar van de website van de rollen gebruiken om te beheren wie er toegang heeft tot het schrijven en bewerken van berichten, het creëren van pagina’s, het definiëren van koppelingen, het aanmaken van categorieën, het beheren van plugins, etc., door het toewijzen van een specifieke rol voor elke gebruiker. De meest simpele rol, Subscriber, kan alleen hun profiel beheren. Binnen WordPress kan je dan ook instellen dat elke nieuwe gebruiker automatisch wordt ingesteld als Subscriber.

Access denied wordpress dashboard

Het beperken van de toegang tot het WordPress dashboard door het gebruik van code is een manier waar enigszins meer kennis voor nodig is. Er wordt namelijk een geschreven code toegevoegd aan het functions.php bestand. Deze code kan je zelf schrijven als je hier verstand van hebt, maar je kan ook ‘snippets’ (stukjes geschreven code) vinden via de algemene zoekmachines op het internet. Deze code zorgt ervoor dat andere gebruikers niet in het ‘wp-admin’-gedeelte van jouw website kunnen komen. Een voorbeeld van zo’n snippet:

1 add_action( ‘init’, ‘blockusers_init’ );

2 function blockusers_init() {

3 if ( is_admin() && ! current_user_can( ‘administrator’ ) &&

4 ! ( defined( ‘DOING_AJAX’ ) && DOING_AJAX ) ) {

5 wp_redirect( home_url() );

6 exit;

7 }

8 }

Deze code zorgt ervoor dat alleen de Admins toegang hebben tot het ‘wp-admin’-gedeelte en dat alle andere gebruikers worden doorgestuurd naar de homepage.

Tevens zijn er een aantal plugins ontwikkelt die ervoor zorgen dat je makkelijk kan beheren wie er toegang heeft tot welke delen van het WordPress Dashboard menu. Enkele voorbeelden van deze plugins zijn: Login ReDirect, WP Hide Dashboard, and Remove Dashboard Access.

Het beperken van de toegang tot het WordPress dashboard menu voor meerdere gebruikers hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met bovengenoemde methodes is het vrij eenvoudig om het WordPress Dashboard menu, of in ieder geval delen hiervan, voor jezelf te houden.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.