Gutenberg team publiceert RFC document over Widget-Block interfaces

Gutenberg team publiceert RFC document over Widget-Block interfaces

Het Gutenberg team heeft een Blocks in Widget Areas RFC (request for comments) document gepubliceerd. In het RFC document staat een technische aanpak beschreven om blocks naar het wp-admin/widgets.php scherm en de Customizer te brengen. Dit is een van de doelstellingen die Matt Mullenweg beschreef in zijn blogpost over 9 projecten voor 2019.

RFC document voor overgang widgets naar blocks

Afgaande op de vereisten die op de eerste pagina’s van het RFC document beschreven staan, ziet het er naar uit dat het Gutenberg team hard zijn best doet om de overgang van widgets naar blocks zo soepel mogelijk te laten verlopen:

  • Het bewerken van blocks in wp-admin/widgets.php en wp-admin/customize.php moet gebeuren met dezelfde block editor waar wp-admin/post-new.php gebruik van maakt.
  • De block editor moet gebruik maken van de REST API om blocks te lezen en te updaten.
  • Het upgraden van WordPress mag geen invloed hebben op het uiterlijk van de website van de gebruiker of op hun huidige widgets.
  • Bestaande core widgets en widgets van derde partijen moeten in de nieuwe block-based interface blijven functioneren.
  • Terugwerkende compatibiliteit moet behouden blijven. Met andere woorden: thema’s en plugins die gebruik maken van de openbare widget APIs dienen functioneel te blijven.
  • Tijdens een overgangsperiode moet het mogelijk zijn om de block-based interface uit te schakelen en terug te keren naar de interface van de klassieke widget editor.

 

Soepele overgang

Er zitten behoorlijk wat vereisten aan terugwerkende compatibiliteit, maar dit zal het een stuk gemakkelijk maken voor gebruikers om WordPress te vertrouwen tijdens de overgang. Content zal niet in de nieuwe interface geforceerd worden en gebruikers behouden de mogelijkheid om de klassieke widget-editor te behouden als zij dat willen (net zoals bij de post editor het geval is). Het team heeft vooralsnog geen datum aangekondigd waarop widgets officieel afgeschreven zullen worden.

Afgelopen week werd Gutenberg 5.4 uitgerold. Deze update bevat ondersteuning voor verticale uitlijning van het Columns block, een playsInline optie in het video block, nog een aantal kleine verbeteringen en flink wat bug fixes. Deze worden meegenomen in de volgende beta versie van WordPress 5.2.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.