Gutenberg 14.3 verbetert drag & drop en shortcuts

Gutenberg 14.3 verbetert drag & drop en shortcuts

Gutenberg 14.3 is nu beschikbaar om te downloaden. Deze update van de Gutenberg plugin bevat onder andere verbeteringen voor drag & drop functionaliteit, zowel binnen de blok editor als de site editor. Daarnaast is er ondersteuning voor nieuwe shortcuts toegevoegd.

Drag & drop

Gutenberg contributor Aaron Robertshaw publiceerde een video die laat zien dat je in de blok editor nu een afbeelding naar een leeg Paragraaf blok kunt slepen, om die door een nieuw Afbeelding blok te vervangen.

Video via make.wordpress.org

De nieuwe ingezoomde weergave binnen de site editor, die in Gutenberg 14.1 werd toegevoegd, heeft een verbeterde drag & drop functionaliteit gekregen. Je kunt nu blokken en blokpatronen direct naar het canvas slepen en ze dankzij de overzichtsweergave makkelijker tussen bestaande blokken plaatsen. Deze functionaliteit kan onder ‘Experiments’ worden ingeschakeld.

Shortcuts voor het navigeren van blokken

Gutenberg 14.3 introduceert ook nieuwe (alt + pijltjestoetsen) shortcuts voor het navigeren van blokken. Als je cursor bijvoorbeeld aan het einde van een lange paragraaf staat, kun je op alt + de pijltjestoets omhoog drukken om direct naar het begin van die paragraaf te gaan. Als je cursor aan het begin van een paragraaf staat, spring je met alt + de pijltjestoets omlaag direct naar het einde van het betreffende tekstblok.

Meer weten over Gutenberg 14.3?

Gutenberg 14.3 zal niet in de komende WordPress 6.1 release worden opgenomen. Om nu al wel van de nieuwe features en verbeteringen in deze update gebruik te kunnen maken, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor een volledig overzicht met alle bug fixes, verbeteringen en nieuwe features in Gutenberg 14.3 kun je de officiële release post van Aaron Robertshaw op make.wordpress.org raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.