Gutenberg 13.6 breidt FSE features verder uit

Gutenberg 13.6 breidt FSE features verder uit

Gutenberg 13.6 is sinds deze week beschikbaar. Deze update van de Gutenberg plugin bevat naast 26 bug fixes flink wat uitbreidingen op het gebied Full-Site Editing (FSE), waarvan we hieronder de belangrijkste zullen toelichten.

Modaal ondersteuning voor Custom Post Types

WordPress 6.0 “Arturo” introduceerde de mogelijkheid om blokpatronen in een modaal weer te geven wanneer een gebruiker een nieuwe pagina aanmaakt. Het idee hierachter is om een optionele starthulp te geven, in plaats van een blanco pagina. Gutenberg 13.6 breidt deze feature uit door het ondersteunen van custom post types, welke ontwikkelaars selectief kunnen inschakelen.

Afbeelding via make.wordpress.org

Uitbreiding van template types in de Site Editor

Gebruikers kunnen nu een template aanmaken voor alle berichten met een specifiek post type. Dit biedt meer aanpassingsmogelijkheden dan ooit tevoren – zonder dat je code hoeft te bewerken en zonder dat je moet weten hoe je custom templates moet maken. De huidige template types zullen in toekomstige updates nog verder uitgebreid worden met onder andere auteur templates en post type archieven.

Afbeelding via make.wordpress.org

Twee nieuwe sneltoets combinaties

Gutenberg 13.6 voegt twee nieuwe sneltoets combinaties (shortcuts) toe voor Strikethrough (Doorhalen) en Inline Code. Deze zijn ook toegevoegd aan de Shortcuts modaal.

Afbeelding via make.wordpress.org

Meer weten over Gutenberg 13.6?

Om van de nieuwe features en verbeteringen in deze update gebruik te kunnen maken, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor een volledig overzicht met alle bug fixes, verbeteringen en nieuwe features in Gutenberg 13.6 kun je de officiële release post op make.wordpress.org of de volledige changelog op GitHub raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.