Gutenberg 12.3 introduceert nieuwe blokken en design features

Gutenberg 12.3 introduceert nieuwe blokken en design features

Gutenberg 12.3 is nu beschikbaar, en deze eerste Gutenberg update van het nieuwe jaar bevat een hoop nieuwe features. Hieronder hebben we de belangrijkste voor je uitgelicht.

 3 nieuwe blokken

Gutenberg 12.3 introduceert 3 nieuwe blokken. Men is al een tijdje bezig om het oorspronkelijke Post Author blok (dat momenteel de naam, avatar, biografie en een custom tekstje laat zien) in kleinere componenten op te delen. Dit heeft geresulteerd in het nieuwe Post Author Name blok. Zoals de titel al doet vermoeden, kun je hiermee de naam van de auteur van een blogbericht weergeven. De andere twee nieuwe blokken zijn het Next Page blok en het Previous Page blok. Deze zijn gebouwd voor de Comments Query Loop; wanneer niet alle reacties op één pagina kunnen worden weergegeven, kun je het hiermee mogelijk maken om naar de vorige en/of volgende pagina te navigeren.  

Site Logo als favicon gebruiken

Het is nu mogelijk om de afbeelding die je voor het Site Logo blok gebruikt als favicon toe te passen. Het nadeel is dat deze optie (vooralsnog) standaard is ingeschakeld. Dat is niet zo handig, aangezien logo’s en favicons niet altijd overeenkomen. Favicons zijn in de meeste gevallen immers een gesimplificeerde versie van het logo of beeldmerk. Wat wél prettig is: als de optie ingeschakeld staat, worden alle aanpassingen die je aan de afbeelding in het Site Logo blok maakt, automatisch ook op de favicon toegepast.

Core Blocks Reference

Hoe meer blokken er geïntroduceerd worden, hoe lastiger het wordt om te onthouden wat voor blokken het zijn en je ermee kunt. Dat probleem is nu verholpen dankzij een nieuwe Handbook pagina: de Core Blocks Reference. Hierin staat een compleet overzicht van alle core blokken van de Gutenberg plugin, inclusief hun naam, beschrijving, categorie en attributen. Een bijzonder handig hulpmiddel voor als je core blokken wil uitbreiden of aanpassen.

Meer weten over Gutenberg 12.3?

Om van alle nieuwe features en verbeteringen in deze update gebruik te kunnen maken, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Wil je graag meer weten over de bug fixes, verbeteringen en nieuwe features in Gutenberg 12.3? Dan kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.