Gutenberg 11.3 is nu beschikbaar

Gutenberg 11.3 is nu beschikbaar

Op 18 augustus werd Gutenberg 11.3 uitgerold. Deze update van de Gutenberg plugin introduceert onder andere een nieuw Afmetingen paneel, voegt maatopties aan het Uitgelichte Afbeelding blok toe en maakt de inserter weer een stuk sneller. 

Verbeterde performance

Een van de hoogtepunten van deze Gutenberg update is de verbeterde performance bij zowel het openen als het zoeken binnen de inserter. In de onderstaande afbeelding zie je hoeveel sneller de inserter bij beide acties werkt:

Nieuw Afmetingen paneel

Het nieuwe Afmetingen paneel biedt gebruikers aanzienlijk meer controle over spatiering, afmetingen en andere gerelateerde opties, voor blokken die margins en paddings ondersteunen. Hoewel het fijn is om deze opties te hebben, werkt het nieuwe paneel nog niet optimaal; zodra je margins of paddings wilt instellen, kun je het paneel niet inklappen. Daarnaast worden de instellingen die je wil weergeven niet opgeslagen – je moet elke keer weer opnieuw de knoppen die je wilt gebruiken selecteren. Deze twee probleempjes zullen in een van de komende updates ongetwijfeld verholpen worden. 

Maatopties voor het Uitgelichte Afbeelding blok 

Het Uitgelichte Afbeelding blok heeft een kleine maar handige upgrade gekregen; je kunt nu ook de breedte en hoogte van de betreffende afbeelding instellen. Als je een hoogte instelt voor de Uitgelichte Afbeelding, verschijnt er een aparte schaaloptie met de volgende keuzes:

  • Cover (standaard)
  • Contain
  • Stretch

Met Cover en Contain zorg je dat de afbeelding in het kader van het element past, terwijl de aspect ratio behouden blijft – de afbeelding wordt dus niet uitgerekt. Het verschil tussen die twee is dat de afbeelding met de Cover optie wordt bijgesneden als hij niet past. Wanneer je de Stretch optie selecteert, wordt het kader volledig gevuld, ongeacht de aspect ratio. Uiteindelijk bepalen de aspect ratio van de afbeelding en het kader waar hij in moet passen hoe het eindresultaat eruit komt te zien, dus het is een kwestie van uitproberen wat het beste werkt. 

Meer weten over Gutenberg 11.3?

Wil je alvast experimenteren met Gutenberg 11.3? Dan moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor meer informatie over alle nieuwe features, verbeteringen en bug fixes in deze update kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.