Gutenberg 10.9 is nu beschikbaar

Gutenberg 10.9 is nu beschikbaar

Vorige week werd Gutenberg 10.9 uitgerold. Deze update brengt voornamelijk verbeteringen op het gebied van de gebruikerservaring. Hieronder zullen we de twee meest significante aanpassingen kort toelichten. 

Query en Query Loop blokken hernoemd

Met name voor niet-technische eindgebruikers waren de Query en Query Loop blokken behoorlijk verwarrend. Je kon niet echt uit de benamingen opmaken wat die blokken nu precies deden.

Gutenberg 10.9 tracht die verwarring weg te nemen door de blokken een nieuwe naam te geven. Het Query Loop blok is omgedoopt tot het Post Template blok, een veel nauwkeurigere beschrijving van wat het doet. Het is immers het ‘template’ dat individuele berichten als output geeft. Het bevat alles dat je ziet: de content of de samenvatting, de uitgelichte afbeelding, de tags en de categorieën. 

Of het nu allemaal minder verwarrend wordt valt echter nog te bezien, want het Query blok is hernoemd naar het Query Loop blok. 

Afbeelding via WP Tavern

Als je al thema’s aan het ontwikkelen bent en gebruik hebt gemaakt van deze twee blokken, maak je dan vooral geen zorgen; de nieuwe benaming van het Query blok is alleen doorgevoerd in de tekst die op de gebruiker gericht is. Onder de motorkap is alles nog hetzelfde! Het voormalige Query Loop blok is wel letterlijk gewijzigd naar Post Template, maar dit kun je oplossen door eerdere calls van wp:query-loop te veranderen in wp:post-template.

Lijstweergave inklappen en uitklappen

Het Gutenberg team heeft een in- en uitklap feature toegevoegd aan de lijstweergave van de editor. Als je het paneel opent, zie je nu pijl-icoontjes naast de items met geneste blokken staan. Dit maakt het makkelijker om in één oogopslag alle top-level blokken te bekijken, en welke blokken daarin staan.

Het nadeel is dat de open/dicht status verloren gaat zodra je de lijstweergave sluit. Het zou fijn zijn als de meest recente status werd opgeslagen. Dat zou de gebruikerservaring met name bij heel veel (geneste) blokken nog verder optimaliseren, zeker wanneer je vaak schakelt tussen navigeren en bewerken. 

Afbeelding via WP Tavern

Meer weten over Gutenberg 10.9?

Met uitzondering van bug fixes worden de nieuwe features en verbeteringen in deze Gutenberg update niet met de lancering van WordPress 5.8 in de core doorgevoerd. Er is nu namelijk een feature-freeze van kracht, wat betekent dat alleen Gutenberg 10.0 tot en met Gutenberg 10.7.1 worden meegenomen in die WordPress update.

Wil je alvast experimenteren met Gutenberg 10.9? Dan moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor meer informatie over alle nieuwe features, verbeteringen en bug fixes in Gutenberg 10.9 kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.