Het Themes Team van WordPress.org verzoekt thema ontwikkelaars om voortaan Google Fonts lokaal te hosten. Dit naar aanleiding van een recente rechtszaak in Duitsland, waarbij een website eigenaar een boete kreeg omdat hij door het gebruik van Google-hosted webfonts niet aan de AVG voldeed.
Wat is het probleem met Google-hosted webfonts?
De meeste thema ontwikkelaars die Google Fonts benutten, maken gebruik van het Google Content Delivery Network (CDN) om een betere performance te realiseren. Het probleem met die methode is dat deze het IP-adres van de bezoeker openbaar maakt. En iedereen die een beetje bekend is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), weet dat dit in strijd is met de huidige wet- en regelgeving.
In een aankondiging op make.wordpress.org krijgen thema ontwikkelaars het dringende verzoek om hun thema’s te updaten en over te stappen naar lokaal gehoste webfonts. Dat betekent niet dat al je al die zorgvuldig geselecteerde Google Fonts niet meer kunt gebruiken. Google Fonts kunnen namelijk gewoon gedownload worden en in een thema gebundeld worden. Op die manier kun je de lettertypes lokaal hosten en voldoen aan de wet- en regelgeving van de AVG.
Hoe werkt dat precies, Google Fonts lokaal hosten?
Thema ontwikkelaars die niet weten hoe ze Google Fonts kunnen bundelen, worden door het Themes Team naar het Twenty Twenty-Two thema verwezen. Dit is namelijk een goed voorbeeld van hoe je met behulp van theme.json webfont bestanden kunt bundelen om ze lokaal te hosten. Maak je gebruik van functions.php? Dan kun je er ook voor kiezen om een Webfonts API te implementeren. Check dit tutorial.
Wat als jouw WordPress thema niet geüpdatet wordt?
Er zullen ongetwijfeld thema ontwikkelaars zijn die hun thema’s niet updaten tot ze daar met een ban toe gedwongen worden. WordPress ontwikkelaar Xaver Birsak heeft daarom een plugin genaamd Local Google Fonts ontwikkeld. Deze plugin detecteert automatisch Google font bronnen en biedt gebruikers de mogelijkheid om de betreffende lettertypes te downloaden en lokaal te gebruiken. Een alternatieve oplossing voor gebruikers is de OMGF | Host Google Fonts Locally plugin, die nog een paar extra features biedt.