Zorgen over nieuwe GitHub Sponsors tool

Zorgen over nieuwe GitHub Sponsors tool

GitHub heeft een nieuwe Sponsors tool gelanceerd die open source ontwikkelaars de mogelijkheid biedt om financiële ondersteuning te ontvangen. Het GitHub Sponsors programma wordt langzaam uitgerold en heeft momenteel een wachtlijst voor mensen die zich willen aanmelden.

Over GitHub Sponsors tool

Gedurende het eerste jaar van het programma zal GitHub alle kosten van betalingsverwerkingen dekken. Ook hebben ze aangegeven alle contributies tot $5.000 te vergoeden. Individuele ontwikkelaars die aan het programma deelnemen kunnen de funding opties aanpassen die worden weergegeven wanneer potentiele sponsors op de Sponsor knop klikken. Ze kunnen links toevoegen naar andere populaire funding diensten, zoals Open Collective, Community Bridge, Tidelift, Ko-fi en Patreon. Open source projecten kunnen ook speciale funding modellen specificeren door een .github/FUNDING.yml bestand toe te voegen.

GitHub heeft een voordeel ten opzichte van concurrerende funding diensten vanwege het feit dat het Sponsorship model in de GitHib workflow verwerkt is. Dit roept echter ook zorgen op over hoe de verwachtingen van sponsors die ontwikkeling van een project zouden kunnen beïnvloeden.

 De definitie van sponsorschap

“Je kunt nu ontwikkelaars sponsoren als naadloos onderdeel van je vertrouwde workflow,” schreef GitHub open source projectmanager Devon Zuegel in de aankondiging. “Wanneer een contributor een vraag beantwoord, jouw probleem oppakt of jouw code gebruikt, kun je naar hun profiel gaan – of simpelweg met je muis over hun gebruikersnaam gaan – om hun werk te sponsoren.”

Sponsorschap is een enigszins subjectieve term, en GitHub definieert niet wat het betekent in deze context. Voor sommigen is sponsorschap een vrijwillige donatie waar geen voorwaarden aan verbonden zijn. Voor anderen komt sponsorschap altijd met de verwachting van een return on investment.

“Risico voor open source cultuur”

Een van de mensen die openlijk zijn zorgen uitte over het GitHub Sponsors programma, was Ruby on Rails maker en Basecamp oprichter David Heinemeier Hansson:

“Waarom heb je mijn probleem nog niet opgelost!? Ik heb je $10 gestuurd! Ik eis dat je aan je verplichtingen voldoet. Ik heb je betaald,’ welkom bij small-donation open source 2019,” schreef hij op Twitter.

“Ik weet zeker dat GitHub goede bedoelingen had. En ik weet zeker dat dit goed werkt voor een select aantal ontwikkelaars die voldoende donaties zullen verzamelen om een paar individuele claims te kunnen negeren. Maar ik denk dat het een serieus risico is voor de cultuur van open source.”

Hansson verwees naar een recente keynote die hij hield op RailsConf 2019. “Open source beyond the market daagt de mensen uit wiens initiële reacties zijn dat “donaties iets goeds zijn.” Door het concept van sponsorschap in een workflow te integreren, wordt er een transactionele aard tot het werk geïntroduceerd, met onvermijdbare marktplaats verwachtingen die de ontwikkeling van een project gecompliceerd kunnen maken.

Marktplaats normen

“De marktplaats normen zijn lastig te ontwijken,” zei Hansson in zijn keynote. “Ze sijpelen ons onderbewustzijn in. Er zijn tal van open source gebruikers die zichzelf eerder als klanten met garantiebewijzen zien, dan als ontvangers van een geschenk. Mensen die denken dat ze de makers van de betreffende open source software een grote eer bewijzen door simpelweg voor hun ding te kiezen.”

“Sterker nog, het is soort van een natuurlijke extensie van een maatschappij waar consumentisme boven al het andere staat. Een natuurlijke extensie van ‘de klant heeft altijd gelijk,’ of de tegenstrijdige relatie tussen koper en verkoper.”

Riskant

Anderen vrezen dat sponsors mogelijk prioriteit krijgen in plaats van de behoeften van gebruikers, of zelfs dat ontwikkelaars opzettelijk bugs introduceren om zo meer donaties te krijgen.

Pia Mancini, mede-oprichter van Open Collective, vind het ook riskant: “GitHub is Microsoft, dat zijn eigen metriek in gedachten heeft, en het zal moeilijk voor hen worden om onafhankelijk te zijn, ongeacht het goede vertrouwen van de betrokkenen.”

Het zou kunnen dat de intenties van GitHub simpelweg een erkenning zijn van waar open source software tot is uitgegroeid: een drijvende kracht van innovatie in alle vakgebieden, iets dat financiële steun waardig is. Het lijkt vrij onschuldig om ontwikkelaars een eenvoudige manier te geven om een beloning voor hun bijdragen te ontvangen. Maar men vreest dat Microsoft de consequenties van de sponsorschap implementatie binnen GitHubs workflow niet kan overzien. Open source ontwikkelaars die altijd hebben gepleit voor meer aandacht voor open source workflows, zouden weleens van een koude kermis thuis kunnen komen.

 

Lees ook: De definitie van open source staat ter discussie

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.